Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Lamsstoof met komijn, aubergine en halloumi

Lamsstoof met komijn, aubergine en halloumi

  • Eenvoudig

  • ca. 2 uur en 40 minuten bereidingstijdca. 2 u. en 40 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen
6

Ingrediënten

Als er iets is wat altijd goed doet, is het wel lam. Dit vlees is ontzettend veelzijdig en dus is het lastig kiezen wat je ermee gaat maken. Probeer bijvoorbeeld eens deze super smaakvolle lamsstoof met aubergine en halloumi. Een bijzonder lekkere combinatie.

Bereiding

  1. Verhit 1 el olie in een grote vuurbestendige ovenschaal of diepe koekenpan (een brede, ondiepe pan werkt het best voor dit gerecht) op middellaag vuur en bak de ui er 5-8 minuten in, tot hij zachter wordt en begint te karamelliseren. Roer de knoflook en de gember erdoorheen en bak nog ca. 1 minuut.

  2. Duw het uienmengsel naar één zijde van de pan, draai het vuur wat hoger en doe het lamsgehakt aan de andere zijde van de pan. Bak 3-4 minuten tot het wat bruiner wordt, druk het uit elkaar met een houten lepel en roer de ui erdoorheen. Roer de komijn, het paprikapoeder, de koriander, de kaneel, de oregano en de munt erdoorheen en bak nog 1-2 minuten.

  3. Roer de tomatenpuree en de harissa erdoorheen en bak nog ca. 1 minuut. Voeg de tomatenblokjes, het water, zout, peper en de suiker toe. Roer door, leg het deksel erop en laat op laag vuur ca. 1 uur zachtjes koken. Roer af en toe door en voeg wat water toe als het mengsel te droog lijkt. Voeg de kikkererwten in de laatste ca. 30 minuten van de kooktijd toe. Je kunt het gerecht ook in een slowcooker in 5-6 uur op de lage stand maken.

  4. Verhit intussen 2 tl olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de plakken aubergine in een enkele laag (dit moet je waarschijnlijk in porties doen). Bak 2-3 minuten per zijde, tot de aubergine goudkleurig en wat zachter is. Voeg 2 tl olie toe bij elke nieuwe portie die je bakt. Leg de aubergine op een bord.

  5. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C/ hetelucht: 160°C). Snijd de halloumi in ca. 10 dunne plakken en halveer elke plak in de breedte – het is niet erg als ze uit elkaar vallen. Leg de aubergine dakpansgewijs in een cirkel op het gehaktmengsel in de pan en steek de plakjes halloumi ertussen. Bestrooi met de chilivlokken. Dek de pan af met aluminiumfolie of het deksel en bak ca. 20 minuten in de oven. Verwijder de folie of het deksel en bak nog ca. 15 minuten, tot de halloumi wat bruiner wordt. Bestrooi met de verse munt en serveer met platbrood, rijst of couscous. Afgekoeld blijft de stoof nog 2 dagen goed in de koelkast, of tot 3 maanden in de diepvries.

Per portie: 394 kcal | 17 g koolhydraten | 26 g eiwit | 21 g vet

© BBC Good Food Magazine / Immediate Media Receptuur: Good Food Team Fotografie: Liam Desbois

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)