
Lamsstoof met rozemarijn-cheddar-dumplings
Eenvoudig
ca. 2 uur en 35 minuten bereidingstijdca. 2 u. en 35 min. bereidingstijd
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Bestrooi de stukjes lamsvlees met zout en peper en schep om met de bloem. Verhit de helft van de olie in een grote ovenbestendige braadpan op middelhoog vuur en bak de helft van het lamsvlees er aan één zijde goed bruin in.
Bak het vlees aan alle zijden bruin en doe in een kom. Herhaal met de rest van de olie en het vlees. Zorg dat de pan niet te vol zit, dan zal het vlees eerder stomen dan bruin worden.
Bak de spekreepjes een paar minuten in het hete bakvet en voeg de ui, de groenten en de knoflook toe. Bak nog 3-4 minuten, tot de groenten iets zachter beginnen te worden.
Roer het gebakken lamsvlees, de parelgort, de rozemarijn, de tomatenpuree, de worcestershiresaus, de bessengelei en de bouillon erdoorheen. Voeg flink wat zout en peper toe en steek de laurier in de saus. Breng zachtjes aan de kook.
Knip een cirkel uit bakpapier die groot genoeg is om de stoof te bedekken (dit heet een cartouche en is bedoeld om het vlees onder de saus te houden).
Leg direct op het oppervlak van de stoof, leg het deksel erop en zet het vuur laag. Laat 1 uur en 30 minuten tot 2 uur zachtjes stoven, of tot het vlees mals is maar niet uit elkaar valt.
Je kunt de stoof ook in een slowcooker doen en 6-8 uur op low garen. Afgekoeld blijft de stoof in de vriezer tot zes maanden goed.
Doe intussen voor de dumplings het zelfrijzend bakmeel in een kom en voeg het bakpoeder en het zout toe. Roer de rozemarijn en de helft van de cheddar erdoorheen.
Maak een kuiltje in het midden en doe de yoghurt erin. Meng tot een stevig maar soepel deeg. Voeg wat water toe als het deeg te droog aanvoelt.
Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en rol er balletjes van. Zet in de koelkast tot verder gebruik.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Neem de stoof van het vuur, verwijder de cartouche en leg de dumplings bovenop de stoof. Leg het deksel erop, zet in de oven en bak ca. 20 minuten.
Neem het deksel eraf en bestrooi de dumplings met de rest van de cheddar. Bak zonder deksel nog 10-15 minuten in de oven, tot de dumplings goudbruin en gerezen zijn.