Langos
Gemiddeld
ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd
ca. 1 uur en 15 minuten wachttijdca. 1 u. en 15 min. wachttijd
Advertentie
Bereiding
Schil voor het deeg de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappels in ca. 20 minuten gaar in water met wat zout. Giet af en laat kort droogstomen. Pureer de aardappels en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Meng in een kom het lauwe water met de gist en ¹∕₆ van de bloem. Laat ca. 20 minuten staan, tot het mengsel gaat schuimen. Voeg de rest van de bloem, het zout en de aardappelpuree toe en kneed het geheel in ca. 10 minuten tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg en leg in een ingevette kom. Dek af en laat ca. 1 uur rijzen op een warme plek.
Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en druk voorzichtig de lucht eruit. Verdeel het in zoveel gelijke stukken als er personen zijn en vorm er bolletjes van. Leg een theedoek over het deeg en laat ca. 15 minuten rusten.
Verhit de olie in een ruime pan of frituurpan tot 160°C. Bak intussen voor de topping het spek en de uien knapperig in een ruime bakpan.
Hak voor het knoflookwater de knoflook zeer fijn en meng met het water.
Rol elk bolletje deeg plat uit tot een dikte van ca. 1 cm. Frituur het deeg goudbruin en gaar in de hete olie. Draai het halverwege om, zodat beide kanten mooi kleuren. In het midden blijft het iets lichter van kleur. Neem uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Besprenkel de langos met het knoflookwater.
Beleg de langos royaal met zure room, gebakken spek, gebakken uien en geraspte kaas. Voeg eventueel een snuf paprikapoeder toe naar smaak.