Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Langos

Langos

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

  • ca. 1 uur en 15 minuten wachttijdca. 1 u. en 15 min. wachttijd

Advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Voor het knoflookwater

Voor de topping

Yvonne: “Ik omschrijf langos het liefst als een grote platte oliebol, maar ik noem het ook weleens een mini heart attack. Het gefrituurde deeg, de room, de kaas en het spek maken deze lekkernij uit Hongarije niet bepaald een lichte snack. Heel erg lekker is het overigens wel.”

Bereiding

  1. Schil voor het deeg de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappels in ca. 20 minuten gaar in water met wat zout. Giet af en laat kort droogstomen. Pureer de aardappels en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

  2. Meng in een kom het lauwe water met de gist en ¹∕₆ van de bloem. Laat ca. 20 minuten staan, tot het mengsel gaat schuimen. Voeg de rest van de bloem, het zout en de aardappelpuree toe en kneed het geheel in ca. 10 minuten tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg en leg in een ingevette kom. Dek af en laat ca. 1 uur rijzen op een warme plek.

  3. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en druk voorzichtig de lucht eruit. Verdeel het in zoveel gelijke stukken als er personen zijn en vorm er bolletjes van. Leg een theedoek over het deeg en laat ca. 15 minuten rusten.

  4. Verhit de olie in een ruime pan of frituurpan tot 160°C. Bak intussen voor de topping het spek en de uien knapperig in een ruime bakpan.

  5. Hak voor het knoflookwater de knoflook zeer fijn en meng met het water.

  6. Rol elk bolletje deeg plat uit tot een dikte van ca. 1 cm. Frituur het deeg goudbruin en gaar in de hete olie. Draai het halverwege om, zodat beide kanten mooi kleuren. In het midden blijft het iets lichter van kleur. Neem uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Besprenkel de langos met het knoflookwater.

  7. Beleg de langos royaal met zure room, gebakken spek, gebakken uien en geraspte kaas. Voeg eventueel een snuf paprikapoeder toe naar smaak.

Per portie: 937 kcal | 70 g koolhydraten | 20 g eiwit | 24 g vet

Receptuur & fotografie: Willem van Santen

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)