Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Limburgse kersenvlaai van de Bisschopsmolen

Limburgse kersenvlaai van de Bisschopsmolen

 • Eenvoudig

Advertentie

Aantal personen: 16

Voor 2 vlaaien van ca. 22 cm Ø

Voor de vulling (voor ca. 2 vlaaien)

Voor het deeg (voor ca. 2 vlaaien)

Van vlaai eet (en bak) je er eigenlijk nooit maar eentje. Daarom is dit recept ook voor twee vlaaien. Wil je er toch slechts één maken? Halveer dan alle ingrediënten.

Bereiding

 1. Laat voor de vlaaivulling de kersen uitlekken. Vang 350 ml van het sap op, giet in een pan en breng aan de kook.

 2. Meng de suiker met het aardappelzetmeel in een kleine kom. Voeg, wanneer het sap kookt, er langzaam het suikermengsel aan toe en roer rustig tot er een homogene massa ontstaat.

 3. Laat het geheel een paar minuten doorkoken en roer vervolgens de kersen rustig door de massa. Giet de vulling* in de grote kom en laat afkoelen in de koelkast.

 4. Doe alle ingrediënten voor het vlaaideeg in de keukenmachine. Zet de machine op de meest langzame stand en laat ca. 4 minuten draaien. Zet de machine een stand hoger en laat ca. 2 minuten draaien tot er een soepel deeg ontstaat.

 5. Neem het deeg uit de machine en maak er twee stukken van ca. 300 gram (voor de bodem) en twee van 50 gram (voor het deksel) van. Bol de deegstukken op en leg ze onder een theedoek.

 6. Laat de deegstukken minimaal 20 minuten rijzen. Hierna is het deeg klaar voor verwerking.

 7. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C/ hetelucht: 180°C). Vet de vlaaipannen in met roomboter of bekleed met bakpapier. Knip
  daarvoor twee grote vierkanten uit het papier en leg deze ruim over de vlaaipannen. Na het bakken kun je met de uiteindes gemakkelijk de vlaai uit de pan tillen.

 8. Rol met een deegroller een deegstuk voor de bodem uit tot een ronde plak. Leg deze voorzichtig in de vlaaipan. Nu ga je het deeg opduimen. We noemen dit opduimen van het deeg, omdat je met de duim rustig het deeg verdeeld in de vlaaipan. Hierbij zorg je ervoor dat er geen luchtbellen zitten tussen het deeg en de vlaaipan. Wanneer er na het opduimen deeg over de rand van de vorm heen hangt, kun je dit verwijderen. Dit doe je het gemakkelijkste door met je deegroller over de rand te rollen. Herhaal dit proces met het andere
  deegstuk voor de bodem en de andere vlaaipan. Verdeel de vulling over de bodem van twee vlaaipannen.

 9. Rol een deegstuk voor het deksel uit tot een dikte van ca. 3 mm. Rol of snijd repen van ca. 2 cm breed uit het deeg. Leg de repen als een raster over de vlaaivulling. Haal eventueel overhangende randen eraf. Herhaal met het andere deegstuk voor het deksel en de andere vlaai. Klop het ei los en bestrijk hiermee de deksels. Bestrooi ze vervolgens met decoreersuiker. Geef de vlaaien een narijs van ca. 30 minuten.

 10. Zet de vlaaien onder in de voorverwarmde oven. Bak 15-20 minuten of totdat ze mooi goudbruin zijn. Los de vlaaien na het bakken direct uit de vlaaipan.

* Tip van de bakker: Als de vulling nog dof eruit ziet dan mag je nog wat vocht toevoegen, totdat er glans komt op de vulling.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (2 stemmen)