Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
London Loy’s bara bara

London Loy’s bara bara

  • Eenvoudig

  • 40 minuten bereidingstijd40 min. bereidingstijd

  • ca. 24 uur wachttijdca. 24 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 8

Ingrediënten

Susan: “Op de dag waarop ik London voor het eerst ontmoette, hadden we het er al over. Samen een funky bara maken, dat was het plan. Dat je dit recept nu leest, wil zeggen dat dat gelukt is. Het is Londons interpretatie op de bara zoals hij hem kent, maar dan in een 2021-jasje. En dat ik bij de eerste keer dat we ze samen maakte ongeveer alle bara’s op at (en mijn dochter de rest), zegt denk ik wel genoeg. Schenk er een gembermocktail bij in en geniet.”

Bereiding

  1. Week de spliterwten een dag van tevoren (bewaar het weekwater).

  2. Kook de dag dat je de bara gaat maken de spliterwten in ongeveer 13 minuten beetgaar. Giet af en laat wat afkoelen. Doe de spliterwten, knoflook, sjalot en rawitpeper (als je minder pit wilt zonder zaadjes) in een blender. Eventueel met een beetje van het water waarin de spliterwten geweekt zijn om het malen te vergemakkelijken.

  3. Blend grof voor structuur of fijn als je dat lekkerder vindt. Eventueel kan dit ook met een staafmixer. Rooster in een koekenpan het komijnzaad, venkelzaad, mosterdzaad en de kurkuma (zonder olie) tot je de specerijen begint te ruiken. Doe het vuur uit en laat even afkoelen.

  4. Doe het zelfrijzend bakmeel, de geroosterde specerijen en het zout in een grote kom en mix alles goed door elkaar. Voeg de spliterwten- mix, de gesneden spinazie en het water toe. Meng goed tot een deeg. Het deeg mag niet te nat, maar ook niet te stug te zijn omdat je het straks nog moet kunnen vormen. Begin daarom met 250 ml en voeg eventueel 1 of 2 eetlepels water extra toe om dit te bereiken. Laat het deeg dan 1 tot 2 uur rusten.

  5. Is het borreltijd? Verhit dan voldoende olie in een pan met een stevige bodem (gietijzeren pannen zijn hier ideaal voor). Gebruik middelhoog vuur, anders worden de bara’s te snel bruin maar is de binnenkant nog halfgaar. Gebruik je een friteuse: verwarm die dan voor op 155 ˚C.

  6. Neem een bolletje van het deeg op een vochtige handpalm of wrijf je handen met een beetje zonnebloemolie in, dat is nog makkelijker. Druk het bolletje deeg iets plat en maak een gaatje in het midden. Het lijkt nu op een donut. Het belangrijkste kenmerk van een bara is namelijk dat er een gat in het midden zit. Maar als dat niet lukt is het geen ramp. Ze smaken er niet minder om…

  7. Laat de bara vanaf je handpalm voorzichtig in de hete olie glijden. Bak in 4-5 minuten goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier. Serveer met de auberginechutney van London uit mijn boek of als je een kant-en-klare chutney wilt gebruiken, kies er dan eentje die je lekker vindt.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)