Loukoumades
Gemiddeld6 personen60 minuten bereiden
Dit typische Griekse recept kent wat variaties; zo kun je vanilleslagroom serveren bij de loukoumades, maar ook een heerlijke chocoladesaus. Of je serveert het met allebei...
Ingrediënten
- 600 ml lauwwarm water
- 20 g verse gist
- 60 g suiker
- 1 snufje zout
- 500 g bloem
- olie om te frituren
- Voor de honingsiroop:
- 150 ml water
- 100 g suiker
- 165 g honing
- Variatie voor de vanilleslagroom:
- 750 ml ongeklopte slagroom
- 45 g poedersuiker
- 1 tl vanillepoeder
- Variatie voor de chocoladesaus:
- 200 ml ongeklopte slagroom
- 120 g chocolade (geschaafd)
- 10 g honing
- spuitzak met smal spuitmondje
Kook mee!Deel je tasty foto’s van dit recept via Instagram of Facebook met #iamfoodies!
Bereiding
- Giet voor de loukoumades het water in een kom en voeg de gist, de suiker en het zout toe. Meng met de hand beetje bij beetje de bloem erdoor. Dek de kom af en laat het deeg op een warme plaats in omvang verdubbelen.
- Verhit de olie in een frituurpan tot 150⁰C. Vorm met een ijsschep of twee lepels loukoumades en bak ze circa 5 minuten. Keer ze geregeld.
- Breng voor de honingsiroop het water, de suiker en de honing aan de kook en laat 2 minuten zachtjes koken.
- Dompel de loukoumades vlak voor het serveren nogmaals in de hete olie (op 180⁰C) en laat ze goudbruin worden. Laat uitlekken en leg ze 1 minuut in de hete siroop.
- Klop alle ingrediënten voor de vanilleslagroom met een garde stevig door. Doe het mengsel in een spuitzak en garneer de loukoumades voor het serveren met de slagroom.
- Breng voor de chocoladesaus de slagroom aan de kook en giet hem over de chocolade en de honing. Laat 1 minuut opstijven; spatel dan goed door. Schenk de saus in een spuitzak met smal spuitmondje, bewaar au bain-marie en spuit vlak voor het serveren over de loukoumades.
