Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Sopa de mandioca e costelinha Manioksoep met varkensribbetjes

Sopa de mandioca e costelinha Manioksoep met varkensribbetjes

  • Gemiddeld

  • ca. 2 uur bereidingstijdca. 2 u. bereidingstijd

Aantal personen
6

Ingrediënten

Vania: “Een heel populaire soep uit het noorden van Brazilië, waarvan de receptuur teruggaat tot de oorspronkelijke inwoners. De maniokwortel behoort in Brazilië tot de basisvoedingsmiddelen en is in Nederland en België verkrijgbaar in goed gesorteerde toko’s. Omdat maniokwortel in onze keukens nog niet zo vaak wordt gebruikt, kan je hem ook vervangen door andere wortelgroentes, zoals pastinaak.”

Bereiding

  1. Spoel de ribbetjes af onder stromend water, dep ze droog en snijd ze in stukken. Pel de uien en teentjes knoflook en hak ze grof. Was de tomaten, verwijder de steeltjes en pitjes en snijd het vruchtvlees grof. Laat de maniokwortel wat ontdooien en snijd hem in grove stukjes. Was de kruiden, schud ze droog en hak ze grof.

  2. Verhit de olie in een pan en braad hierin de ribbetjes op een hoge temperatuur stevig aan. Voeg de uien en knoflook toe en bak die even mee. Voeg dan maniok, tomaten, tijm en rozemarijn toe, giet er 1 ½ liter water bij en laat alles ongeveer 1 ½ uur zachtjes koken op een lage temperatuur. Breng de soep ten slotte op smaak met zout en peper.

  3. Strooi zodra het vlees en de maniok zacht genoeg zijn de gehakte peterselie erover en serveer de soep nog heet.

*Maniok wordt ook wel cassave genoemd. Het product stamt uit Zuid-Amerika. In Nederland heb je de grootste kans om cassave te vinden bij de toko. Als je het niet kunt vinden, kun je het ook vervangen door pastinaak.

Receptuur en fotografie: Vania Ribeiro Ihle

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)
Uit het boek

De authentieke Braziliaanse keuken

€ 32,95
Braziliaanse keuken Vania Ribeiro