Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Mantar börek

Mantar börek

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur en 15 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 15 min. bereidingstijd

Advertentie

Stuks
20

Ingrediënten

Voor het deeg

Voor de vulling

Benodigdheden

  • bakpapier
Ken jij mantar börek al? Deze deegpakketjes met champignons zijn typisch Cypriotisch en sieren elke tafel, vooral tijdens familiebijeenkomsten of feesten. De vullingen variëren van gehakt tot spinazie of gezoete schapenkaas met kaneel, maar het resultaat is altijd hetzelfde: een verslavende snack die met veel liefde is gemaakt.

Bereiding

  1. Doe voor het deeg de bloem in een kom en roer er een flinke snuf zout door. Maak een kuiltje in het midden, schenk het warme water erbij en voeg de yoghurt toe. Breng het deeg samen met een lepel en draai het met je handen uit op een schoon werkvlak. Kneed het deeg ca. 5 minuten, tot het helemaal glad en zacht is. Doe het deeg terug in de kom. Sprenkel de olijfolie over het oppervlak van het deeg en dek af met een theedoek. Laat ca. 30 minuten rusten.

  2. Verhit ondertussen voor de vulling de olijfolie in een grote koekenpan. Voeg de ui toe en laat 8-10 minuten zachtjes karamelliseren op een middellaag vuur. Zet het vuur hoger en voeg de champignons toe. Bak alles al roerend ca. 5 minuten tot al het vocht verdampt is en de champignons goudbruin zijn. Breng op smaak met zout en peper, voeg de peterselie toe en roer erdoorheen. Schep het champignonmengsel op een bord om af te laten koelen.

  3. Bestuif je werkblad lichtjes met bloem en rol het deeg uit, waarbij je het af en toe een kwartslag draait, om een mooie grote cirkel te vormen. Blijf het deeg uitrollen tot het ongeveer 2 mm dik is. Bestuif zo nodig tussendoor met bloem.

  4. Vul de helft van het deeg met een flinke eetlepel van het afgekoelde paddenstoelenmengsel per börek, met een tussenruimte van 6 cm; laat 2 cm vrij rond de rand. Vouw de andere helft van het deeg direct over de gevulde kant, net zoals je zou doen als je ravioli zou maken, en druk het deeg lichtjes samen om het af te sluiten en eventuele luchtbellen te verwijderen. Snijd de börek op de traditionele manier door de rand van een klein bord als deegsnijder te gebruiken en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

  5. Voeg in een brede hapjespan de olie toe tot ongeveer 3-4 cm hoog. Bak de börek zodra de olie heet is met een paar tegelijk 2-3 minuten, tot ze aan beide kanten lichtgoudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en doe ze over in een grote pan met deksel om te voorkomen dat ze hard worden.

Per portie: 91 kcal | 11 g koolhydraten | 2 g eiwit | 4 g vet

Receptuur en foodstyling: Ajda Mehmet Fotografie: Willem van Santen Styling: Susi Gastro Studio

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)