Bereiding

1. Meng de bloem, de gist, de suiker en het zout in een kom. Voeg de melk en de boter toe en roer ze kort erdoorheen. Splijt het vanillestokje en schraap er het merg uit. Voeg het ei en het vanillemerg toe en kneed het geheel in ca. 10 minuten tot een soepel en glad deeg.

2. Laat het deeg op kamertemperatuur afgedekt ca. 1 uur rijzen. Zet het deeg daarna ca. 2 uur in de koelkast.

3. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ca. 2 cm dikke plak. Steek grote cirkels (ca. 10 cm Ø) uit het deeg. Leg de donuts op bakpapier en dek ze losjes af met
vershoudfolie. Laat de donuts ca. 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.

4. Verhit de olie in een ruime pan tot ca. 175°C. Frituur de donuts portiegewijs ca. 5 minuten in de olie. Schep de donuts uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Laat helemaal afkoelen.

5. Verwarm de jam tot lauwwarm en strijk hem door een zeef. Vul de spuitzak met de jam. Prik aan de zijkant van de donuts een gaatje met een mes. Vul de donuts voorzichtig met de jam. Smelt de chocolade au bain-marie. Vul het diepvrieszakje met de chocolade en knip er een klein hoekje af. Versier de donuts met sliertjes chocolade. Laat de chocolade opstijven en bestuif de donuts licht met poedersuiker.

Foto’s: Stephan van Raay (F&L) Servies etc.: eigen collectie