Mexicaanse zwartebonenschotel
Eenvoudig
ca. 2 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 2 u. en 30 min. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
1. Doe de zwarte bonen in een kom, giet er voldoende water bij zodat ze onderstaan en dek de kom af. Laat de bonen een nacht weken.
2. Giet de bonen af, doe ze in een grote pan met ruim koud water en een snufje zout en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en laat de bonen ca. 1 uur op laag vuur doorkoken. Giet ondertussen 200 ml kokend water over de gedroogde chilipepers, dek af en laat de pepers ca. 20 minuten weken.
3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hete lucht: 180°C). Doe de tomaten, de jalapeño en de knoflook in een ovenschaal en besprenkel met de olijfolie. Schud het goed om en rooster ca. 15 minuten in de oven. Verdeel het sesamzaad eroverheen en rooster 2-3 minuten verder tot het sesamzaad verkleurd.
4. Giet de chilipepers af. Pel de geroosterde knoflook. Maal de chilipepers met de geroosterde tomaten, jalapeño en knoflook in een keukenmachine fijn. Voeg de oregano, het kaneelpoeder, de chocolade, de tomatenpuree, de suiker, de azijn en 200 ml van de bouillon toe en maal verder tot een gladde saus.
5. Warm de saus op in een pan. Roer de bonen en de overige bouillon erdoorheen. Dek de pan af en laat op laag vuur ca. 30 minuten sudderen. Neem het deksel van de pan en kook nog ca. 45 minuten op laag vuur tot de bonen zacht zijn en de saus wat is ingedikt. Breng op smaak met zout en peper en serveer met de rijst, de avocado, de cheddar en de zure room.