Bereiding

Michèlle Kromhout bakte afgelopen weekend tijdens de Taste of Christmas het lekkerste kerstbrood van Nederland. Zondag streed zij samen met Teun Verrest, Claudia van Gestel voor de titel Bakker van het lekkerste kerstbrood van Nederland. De bakwedstrijd startte om 12.30 uur onder toeziend oog van juryleden Felix Wilbrink (Telegraaf), Dennis Middeldorp (Restaurant Sense), Joachim Hilhorst (foodies) en Edwin Klaasen (Desemenzo). Enthousiaste bezoekers van de Taste of Christmas keken toe bij deze spannende strijd. Na 4 uur zwoegen mochten de resultaten er zijn. De jury had het moeilijk met de beoordeling, maar bij het proeven van de stol met verschillende lagen van Michèlle, waren ze het er unaniem over eens dat dit het lekkerste kerstbrood was. Als winnares ontving Michèlle een etentje bij Sense, een broodbakcursus en het boek Ik bak geweldig, jij trouwens ook van Edwin Klaasen én een abonnement op foodies. Bak dit lekkere kerstbrood zelf voor de komende feestdagen.
Kerststol van Michèlle Kromhout

 1. Voeg de gist en zout, ieder aan een andere kant, toe aan het meel. Kneed met het water en de gesmolten boter tot een soepel en elastisch deeg. Dit duurt ongeveer 12-15 minuten met de hand. Laat rijzen op een warme plek tot het verdubbeld is in volume, ongeveer 1 uur.
 2. Week de rozijnen in de rum en 2 el water.
 3. Ontpit de dadels. Maal de dadels met het amandelmeel en agavesiroop tot spijs. Zet weg tot gebruik.
 4. Als het deeg gerezen is, sla het deeg terug en verdeel het in twee porties.
 5. Giet de rozijnen indien nodig af. Kneed door de helft van het deeg de rozijnen, cacao en kaneel. Dit is het ‘donkere’ deeg.
 6. Rol van de helft ‘licht’ deeg een rechthoek van ongeveer 25x35cm. Rol van het ‘donkere deeg’ een net iets kleinere rechthoek. Rol het spijs tot een worst, net iets korter als het deeg.
 7. Leg het lichte deeg onderop, het donkere deeg daarbovenop en rol hier even met de deegroller overeen. Leg het spijs op een van de korte uiteinden. Rol het geheel op en vouw de eindjes dicht. Maak eventueel de bovenkant iets vochtig met water en plak er wat amandelschaafsel op.
 8. Leg op een bakplaat en laat ongeveer 30 minuten rijzen.
 9. Verwarm de oven voor op 220 graden.
 10. Bak het brood 30-35 minuten in de voorverwarmde oven tot het hol klinkt.
 11. Laat volledig afkoelen voordat je het serveert. Als je het brood doormidden snijdt, is er een spiraal zichtbaar rondom het spijs.