Bereiding

1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Vet een bakblik van 20×25 cm in met boter en bekleed het met bakpapier. Zo bedekt het bakpapier aansluitend de hele bodem en blijft het goed op zij n plaats.

2. Maal voor de bodem de pretzels in een keukenmachine tot grove kruimels en doe ze in een kom. Meng de bloem en de suiker met de pulseerknop in een keukenmachine. Voeg 225 g boter toe en pulseer tot het geheel vermengd is. Voeg het botermengsel toe aan de pretzels en roer door elkaar. Duw het mengsel zo gelijkmatig mogelijk in het bakblik en zet ca. 10 minuten in de koelkast.

3. Bak de bodem in 20-25 minuten goudbruin in de oven. Laat afkoelen.

4. Smelt voor de karamel de suiker in een grote koekenpan op laag vuur tot een goudbruine karamel. Kantel de pan af en toe zodat de suiker gelijkmatig karamelliseert. Zet het vuur hoog en roer voorzichtig de slagroom erdoorheen (pas op voor de hete spetters). Roer de boter erdoorheen en blijf roeren tot je een gladde karamel hebt. Neem de karamel van het vuur en schenk hem over de bodem. Kantel het bakblik voor een gelijkmatige laag karamel. Laat helemaal afkoelen en opstijven.

5. Smelt voor de topping de chocolade au bain-marie tot een glad mengsel. Voeg, als de chocolade volledig gesmolten is, de golden syrup toe. Schenk het chocolademengsel over de karamel en kantel het bakblik voor een gelijkmatige laag. Laat ca. 5 minuten een beetje opstijven. Verdeel de pretzels over de chocolade en laat helemaal afkoelen en opstijven. Snijd het millionaire’s shortbread in vierkante stukken.

Tip! Wil je een nóg indrukwekkender resultaat? Versier je shortbread dan met gesmolten witte chocolade.

Per portie: ca. 360 kcal
2 g eiwit | 23 g vet | 35 g koolhydraten

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Amanda James Foto’s: Ant Duncan Styling: Tony Hitchinson Foodstyling: Katy Greenwood