Bereiding

1. Spoel voor de bonenpasta de bonen af met koud water. Laat ze uitlekken en doe ze in een pan met 200 ml water. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Leg een deksel op de pan en kook de bonen in ca. 1,5 uur helemaal gaar. Voeg eventueel tussendoor meer water toe.

2. Neem de bonen van het vuur en laat ze ca. 30 minuten afkoelen. Doe de bonen inclusief kookvocht in een keukenmachine en draai er een zo glad mogelijke puree van. Doe de puree terug in de pan en voeg de suiker en het zout toe. Verwarm de puree al roerend met een spatel tot de suiker helemaal is opgelost en de puree een dikke massa vormt die loslaat van de pan. Doe de puree in een bak en laat helemaal afkoelen. Zet hem in de koelkast en laat ca. 3 uur opstijven tot hij helemaal afgekoeld is. Vorm balletjes van ca. 1,5 cm Ø van de puree en leg ze op een bord in de koelkast klaar voordat je het mochi-deeg gaat maken.

3. Zeef voor het mochi-deeg het kleefrijstmeel en de poedersuiker in een hittebestendige kom. Voeg 250 ml water toe en meng het geheel goed met een stevige garde tot je geen klontjes meer hebt. Gebruik een stoompan of een stoommandje om het deeg te stomen. Leg, zodra het water kookt, de kom met het deeg in de stoompan of het stoommandje, leg hier een theedoek op en dek af met een deksel. Laat het deeg ca. 10 minuten stomen. Neem de kom eruit en roer het deeg stevig door met een spatel. Het deeg zal nu nog deels vochtig zijn, maar dat hoort zo. Leg de kom terug en laat het deeg nog 10-12 minuten stomen tot een vrij stevige, elastische en plakkerige massa.

4. Bekleed intussen je werkblad met bakpapier en strooi hier flink wat maizena op. Stort hier het deeg op, zodra het klaar is met stomen. Strooi wat maizena op het deeg en rol het deeg uit tot een dikte van 0,5 cm. Steek er rondjes uit van 5-6 cm Ø en wikkel deze om de gedraaide balletjes. Leg de mochi in afzonderlijke cupcakevormpjes. Bewaar ze afgedekt in de koelkast of in de vriezer.

Per stuk: ca. 79 kcal
2 g eiwit | 0 g vet | 18 g koolhydraten

Valle del Sole

Traditionele mochi daifuku maak je met rode adzuki-bonen. Dit is een kleine roodbruine boon met een zoete, nootachtige smaak. Valle del Sole Adzuki bonen zijn verkrijgbaar bij de toko. Kijk voor meer informatie op valledelsole.nl.

Foto’s: Willem van Santen