Nectarine-basterdsuikercrumble
Eenvoudig6 personen90 minuten bereiden30 minuten wachten
Carla: "Doordat de havermout wordt geroosterd voordat de andere ingrediënten worden toegevoegd, wordt het kruimellaagje superkrokant, ook al ligt het op een stomend bedje van sappige vruchten."
Ingrediënten
- VRUCHTEN:
- 1400 g nectarines (ontpit - ongeschild - in partjes van ruim 1 cm breed
- 50 g donkere basterdsuiker
- 50 g kristalsuiker
- 2 el (15 g) maizena
- 2 el (30 ml) appelazijn
- 1/2 tl (2 g) grof zeezout
- VOOR HET KRUIMELLAAGJE:
- 50 g havermout (geen snelkookvariant)
- 1/2 tl (1 g) gemalen kardemom
- 120 g bloem
- 65 g donkere basterdsuiker
- 65 g kristalsuiker
- 1/2 tl (2 g) grof zeezout
- 115 g koude ongezouten boter (in stukjes ter grootte van een eetlepel)
- licht geklopte slagroom (voor erbij)
Kook mee!Deel je tasty foto’s van dit recept via Instagram of Facebook met #iamfoodies!
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 190 °C. Bekleed een diepe bakplaat met aluminiumfolie.
- BEREID DE VRUCHTEN VOOR: doe de nectarines in een ovenschaal van 2 liter en schep ze voorzichtig om met de basterdsuiker, kristalsuiker, maizena, azijn en het zout. Laat ze staan terwijl je het kruimellaagje maakt.
- MAAK HET KRUIMELLAAGJE: meng de havermout en de kardemom op een kleine diepe bakplaat of in een ovenvaste koekenpan. Rooster de havermout 10 tot 12 minuten in de oven, tot hij licht goudbruin en geurig is. Laat hem afkoelen. Doe hem in een keukenmachine en voeg de bloem, basterdsuiker, kristalsuiker en het zout toe. Meng ze met de pulseerknop. Voeg de boter toe en druk 30 tot 35 keer kort op de pulseerknop, tot het mengsel net klontjes begint te vormen en de boter in stukjes ter grootte van een doperwt is verdeeld.
- Schep de nectarines voorzichtig om, zodat het sap weer wordt verdeeld. Knijp steeds een handvol kruimelmengsel samen en verdeel de klonten over de nectarines (sommige stukken zijn wat groter en andere hebben wat meer bloem; dat is prima). Zet de ovenschaal op de bakplaat (om eventueel druipend vocht op te vangen) en bak de crumble 55 tot 65 minuten in de oven, tot het kruimellaagje donker goudbruin is en het vocht langs de randen borrelt. Serveer de crumble warm, met geklopte slagroom, als je wilt.

Uit het boek:
That Sounds So Good