Bereiding

In China gebruiken ze een mengsel van droge rijstkorrels en zwarte thee om mee te roken. Wij gaan voor jasmijnthee en roken er heilbot op. 

  1. Breng 250 ml water aan de kook en laat er 2 g jasmijnthee ca. 8 minuten in trekken. Zeef de thee en roer er 5 g zout, de suiker en de rijstwijn doorheen. Laat de marinade afkoelen. Maak eventueel de heilbotfilet schoon, dep hem droog en leg hem in de marinade. Laat hem ca. 2 uur marineren in de koelkast.
  2. Maak de venkel schoon en schaaf hem fijn, bijvoorbeeld met een mandoline. Was de komkommer en schaaf hem in linten. Maak de lenteuitjes schoon en hak ze fijn. Meng de venkel, de komkommer en de lente-uitjes door elkaar en breng op smaak met de rijstazijn, zout en peper. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan.
  3. Meng 10 g jasmijnthee met de ongekookte rijst. Bedek een wok met twee lagen aluminiumfolie met de glimmende kant naar boven. Strooi het rijstmengsel als ‘rookmot’ op de bodem van de pan. Neem de vis uit de marinade en dep hem droog. Plaats een passend rooster of een stoominzet in de wok. Leg de vis op het rooster boven de mot. Zet de pan op hoog vuur en wacht tot het rijst-theemengsel begint te roken. Dek af met een deksel, zet het vuur lager en rook de vis ca. 10 minuten.
  4. Neem de vis uit de pan. Verdeel de salade over borden en leg de vis erop. Bestrooi met het sesamzaad.

Per portie: ca. 262 kcal
29 g eiwit | 13 g vet | 6 g koolhydraten

Foto’s: Stephan van Raay Foodstyling & receptuur: Willem van Santen Styling: Willemijn van der Kamp