Foodies 07/2025
Top 50 van de zomer
cover van foodies zomernummer
Oranje tompouce

Oranje tompouce

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd

  • 30 minuten wachttijd30 min. wachttijd

Geen Koningsdag zonder oranje tompouce bij de koffie. Toch liever een roze bovenlaagje? Kleur de fondant dan met enkele druppels roze kleurstof of pureer enkele frambozen en breng de fondant hier mee op kleur.

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
8

Voor het deeg

Voor de Zwitserse room

de vulling en garnering

Benodigdheden

  • deegroller
  • bakplaat
Geen Koningsdag zonder oranje tompouce bij de koffie. Toch liever een roze bovenlaagje? Kleur de fondant dan met enkele druppels roze kleurstof of pureer enkele frambozen en breng de fondant hier mee op kleur.
Bewaartip
We snappen dat je deze oranje lekkernij liever de dag van tevoren maakt. Bewaar ze dan goed afgedekt in de koelkast, bijvoorbeeld in een luchtdichte doos of met folie. Je kunt ze 1 - 2 dagen bewaren. Zo kun je hem tegelijkertijd opdienen met je andere hapjes en favoriete drankjes!

Bereiding

  1. Verwarm voor het deeg de oven voor op 200°C. Rol het bladerdeeg uit tot een dikte van 2 mm. Leg het deeg op een vochtige bakplaat. Prik het deeg met een vork regelmatig in. Laat 10 minuten rusten. Bak het deeg in de voorverwarmde oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar.

  2. Meng voor de Zwitserse room het vanillemerg en 35 g suiker door 300 ml melk. Schenk de rest van de melk bij het custardpoeder en roer glad. Breng het vanille-melkmengsel aan de kook. Schenk een beetje van de warme melk bij de custardoplossing, roer en schenk terug in de pan. Breng weer aan de kook tot de banketbakkersroom grote bellen maakt. Stort uit op een plaat, dek af met plasticfolie en laat de room afkoelen.

  3. Week intussen de gelatine in een kom ruim koud water. Knijp de gelatineblaadjes een klein beetje uit en verwarm ze kort tot de gelatine is opgelost.

  4. Klop de slagroom met de laatste 20 g suiker stijf. Roer de banketbakkersroom met een garde los en meng met de opgeloste gelatine. Spatel de opgeklopte slagroom erdoor. Stort de Zwitserse room op een plaat en laat 5 minuten in de koelkast opstijven.

  5. Snijd het bladerdeeg in 2 banen van 11 cm breed. Klop voor de vulling de slagroom met de suiker stijf. Draai een plak bladerdeeg zo dat de gladde kant bovenligt. Spuit op deze plak rechte banen Zwitserse room en spuit daarop rechte banen slagroom. Dek af met de tweede plak bladerdeeg, met de gladde kant boven.

  6. Laat de abrikozenjam inkoken en afkoelen. Verwarm de fondant en los hier enkele druppels kleurstof in op. Roer tot de fondant egaal oranje is.

  7. Smeer de jam op de bovenkant van het bladerdeeg en glaceer met de oranjefondant. Strijk de zijkanten van de tompouce glad. Laat kort drogen in de koelkast en snijd er 8 tompouces van 4 cm breed van.

Fotografie: Harold Pereira

Wat vind jij van dit recept?

4.8 / 5.0 (6 stemmen)
Uit het boek

Het beste van 10 jaar Heel Holland Bakt

€ 19,99
Het beste van 10 jaar HHB
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!