Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Oranjetompouce

Oranjetompouce

  • Eenvoudig

Advertentie

Aantal personen: 8

Voor de deeg

Voor de Zwitserse room

Voor de vulling en garnering

Geen Koningsdag zonder oranje tompouce bij de koffie. Toch liever een roze bovenlaagje? Kleur de fondant dan met enkele druppels roze kleurstof of pureer enkele frambozen en breng de fondant hier mee op kleur.

Bereiding

  1. Voor de deegbodem Verwarm de oven voor op 200°C. Rol het bladerdeeg uit tot een dikte van 2 mm. Leg het deeg op een vochtige bakplaat. Prik het deeg met een vork regelmatig in. Laat 10 minuten rusten. Bak het deeg in de voorverwarmde oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar.

  2. Voor de Zwitserse room Meng het vanillemerg en 35 g suiker door 300 ml melk. Schenk de rest van de melk bij het custardpoeder en roer glad. Breng het vanille-melkmengsel aan de kook. Schenk een beetje van de warme melk bij de custardoplossing, roer en schenk terug in de pan. Breng weer aan de kook tot de banketbakkersroom grote bellen maakt. Stort uit op een plaat, dek af met plasticfolie en laat de room afkoelen.

  3. Week intussen de gelatine in een kom ruim koud water. Knijp de gelatineblaadjes een klein beetje uit en verwarm ze kort tot de gelatine is opgelost.

  4. Klop de slagroom met de laatste 20 g suiker stijf. Roer de banketbakkersroom met een garde los en meng met de opgeloste gelatine. Spatel de opgeklopte slagroom erdoor. Stort de Zwitserse room op een plaat en laat 5 minuten in de koelkast opstijven.

  5. Snijd het bladerdeeg in 2 banen van 11 cm breed. Klop voor de vulling de slagroom met de suiker stijf. Draai een plak bladerdeeg zo dat de gladde kant bovenligt. Spuit op deze plak rechte banen Zwitserse room en spuit daarop rechte banen slagroom. Dek af met de tweede plak bladerdeeg, met de gladde kant boven.

  6. Laat de abrikozenjam inkoken en afkoelen. Verwarm de fondant en los hier enkele druppels kleurstof in op. Roer tot de fondant egaal oranje is.

  7. Smeer de jam op de bovenkant van het bladerdeeg en glaceer met de oranjefondant. Strijk de zijkanten van de tompouce glad. Laat kort drogen in de koelkast en snijd er 8 tompouces van 4 cm breed van.

Fotografie: Harold Pereira

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)

Het beste van 10 jaar Heel Holland Bakt

€ 19,99
Het beste van 10 jaar HHB