Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
ossenhaas met portsaus

Ossenhaas met portsaus en friet

  • Gemiddeld

  • 45 minuten bereidingstijd45 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen
2

Ingrediënten

De portsaus

Bereiding

  1. Schenk voor de portsaus 100 ml kokend water over het eekhoorntjesbrood en laat ca. 10 minuten weken. Verhit de boter in een pan en fruit er de sjalot met de tijmblaadjes en een snufje zout in ca. 5 minuten zacht in. Voeg de port toe, zet het vuur hoger en kook hem voor de helft in. Schenk de bouillon erbij, voeg het eekhoorntjesbrood met 50 ml van het weekwater toe en kook het geheel nogmaals voor de helft in.

  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Wrijf de ossenhaas lichtjes in met olie en met royaal zout en peper. Verhit een koeken­pan en bak er de ossenhaas op hoog vuur ca. 2 minuten per zijde in aan alle vier de zijden. Voeg de boter, de tijmtakjes en de knoflook toe. Bedruip de ossenhaas met de gesmolten boter. Doe de ossenhaas, de tijm, de knoflook en wat van de gebruinde boter in een braadslee en braad 8-10 minuten in de oven tot de kerntemperatuur 55°C is. Neem uit de oven en laat de ossen­haas 5 minuten rusten op een bord. Voeg het vocht dat daarbij vrijkomt toe aan de portsaus.

  3. Verhit olie in een frituurpan tot 180°C of tot een blokje brood in 30 seconden goudbruin bakt. Bak de friet in 5-6 minuten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi optioneel met truffelzout.

  4. Snijd de ossenhaas in plakjes en serveer met de portsaus, de friet en de boontjes.

*Je kunt de ovenfriet ook normaal in de oven bakken, maar als je ze frituurt worden ze extra knapperig.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Adam Bush Foto’s: Ant Duncan Styling: Olivia Wardle Foodstyling: Emily Kydd

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)