Ossenhaas met portsaus en friet
Gemiddeld
45 minuten bereidingstijd45 min. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
Schenk voor de portsaus 100 ml kokend water over het eekhoorntjesbrood en laat ca. 10 minuten weken. Verhit de boter in een pan en fruit er de sjalot met de tijmblaadjes en een snufje zout in ca. 5 minuten zacht in. Voeg de port toe, zet het vuur hoger en kook hem voor de helft in. Schenk de bouillon erbij, voeg het eekhoorntjesbrood met 50 ml van het weekwater toe en kook het geheel nogmaals voor de helft in.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Wrijf de ossenhaas lichtjes in met olie en met royaal zout en peper. Verhit een koekenpan en bak er de ossenhaas op hoog vuur ca. 2 minuten per zijde in aan alle vier de zijden. Voeg de boter, de tijmtakjes en de knoflook toe. Bedruip de ossenhaas met de gesmolten boter. Doe de ossenhaas, de tijm, de knoflook en wat van de gebruinde boter in een braadslee en braad 8-10 minuten in de oven tot de kerntemperatuur 55°C is. Neem uit de oven en laat de ossenhaas 5 minuten rusten op een bord. Voeg het vocht dat daarbij vrijkomt toe aan de portsaus.
Verhit olie in een frituurpan tot 180°C of tot een blokje brood in 30 seconden goudbruin bakt. Bak de friet in 5-6 minuten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi optioneel met truffelzout.
Snijd de ossenhaas in plakjes en serveer met de portsaus, de friet en de boontjes.