Bereiding

  1. Verwarm de melk tot lauwwarm en los er de gist in op. Meng met de helft van de bloem tot een vloeibaar voordeeg en laat afgedekt ca. 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek*. Verwarm intussen de marsala in een pannetje, neem van het vuur, voeg de rozijnen toe en wel de rozijnen tot gebruik in de marsala.
  2. Klop 200 g boter met de suiker en 5 eidooiers luchtig. Voeg de overige bloem en het zout toe aan het voordeeg en kneed het goed door tot een soepel deeg. Kneed het botermengsel erdoorheen en kneed ca. 5 minuten tot een soepel deeg. Laat afgedekt ca. 1 uur rijzen.
  3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 250°C / hetelucht: 225°C). Druk de lucht uit het deeg en verdeel de geraspte sinaasappelschil, de marsala­rozijnen, de sukade, de pistachenoten en het kaneelpoeder over het deeg. Vouw de ingrediënten door het deeg en kneed enkele malen door. Vorm een dikke rol van het deeg en leg in een met boter ingevette tulbandvorm. Laat afgedekt ca. 40 minuten rijzen.
  4. Bestrijk de bovenkant van het deeg met de overige eidooier en bestrooi met het amandelschaafsel. Bak de panettone-tulband in ca. 50 minuten gaar in de oven. Laat kort afkoelen, bestuif met poedersuiker en serveer direct.

*Laat het deeg niet op een té warme plek rijzen. Anders loop je het risico dat de boter uit het deeg smelt.

Per stuk: ca. 543 kcal | 13 g eiwit
23 g vet | 67 g koolhydraten

Foto’s: Stephan van Raay  Receptuur en foodstyling: Willem van Santen  Styling: Willemijn van der Kamp

Toch liever een chocoladetulband?