Bereiding

  1. Kneed van 250 g bloem, 100 g boter, de suiker, een snufje zout en 2 eieren een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg en verpak het in vershoudfolie. Leg ca. 30 minuten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C graden/ hetelucht: 175°C graden). Vet een taartvorm (ca. 24 cm Ø) in met boter en bestuif hem met bloem. Rol het deeg uit tot een plak (ca. ½ cm dik) en bekleed er de taartvorm mee. Snijd overtollig deeg weg.
  3. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg en bekleed het met bakpapier. Vul de vorm met bakbonen en bak het deeg 15-20 minuten in de oven.
  4. Splijt het vanillestokje en schraap er het merg uit. Smelt 50 g boter in een pan en roer er de stroop, het vanillemerg en de basterdsuiker doorheen. Neem van het vuur en laat even afkoelen.
  5. Kluts 1 ei en roer het door het stroopmengsel heen. Neem de taartvorm nu uit de oven en verwijder de bakbonen en het bakpapier van de taart. Verdeel de pecannoten over de deegbodem. Schenk er voorzichtig het stroopmengsel overheen en bak de taart nog eens 35-40 minuten in de oven. De vulling mag nog wel een beetje zacht zijn, dat is juist lekker.
  6. Laat de taart in ieder geval 10 minuten in de vorm afkoelen. Neem hem uit de vorm en laat verder afkoelen op een taartrooster. Bestuif de pecan voor het serveren met poedersuiker, dat staat mooi. Lekker om er een toef slagroom naast te serveren.

Foto: Stephan van Raay Foodstyling & receptuur: Willem van Santen Styling: Willemijn van der Kamp Servies etc.: Lifestyle (lifestyle94.com), eigen collectie