Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
peperkoek

Peperkoek

 • Eenvoudig

 • ca. 2 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 2 u. en 30 min. bereidingstijd

 • ca. 24 uur wachttijdca. 24 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

Bereiding

 1. Doe de honing, bietenstroop (of een alternatief) en de suiker in een grote pan. Verhit het mengsel op laag vuur; laat het niet aan de kook komen. Haal het van het vuur zodra er belletjes ontstaan (als je een suikerthermometer hebt, moet die 80°C aangeven). Als de honing aan de kook komt, wordt hij bitter.

 2. Voeg de helft van de bloem toe en roer. Voeg daarna de specerijen toe en roer. Wanneer de bloem volledig opgenomen is, voeg je de karnemelk en daarna de rest van de bloem gemengd met de baking soda toe. Gebruik je spierballen om alles goed te mengen; zorg dat er geen stukjes bloem achterblijven.

 3. Schep het beslag in klodders in de bakvorm en strijk het glad door een eetlepel in koffiemelk of melk te dopen en het deeg met de bolle kant van de lepel naar beneden te drukken. Dit voorkomt dat de lepel aan het beslag blijft kleven. Door de melk krijgt de koek na het bakken een mooie glans.

 4. Dek de vorm af en laat het beslag 24 uur rusten op een koele plek. Het is traditioneel om het langer te laten rusten; dan wordt het nog beter.

 5. Verwarm de oven voor (elektrisch: 160°C, gebruik niet de heteluchtstand).

 6. Als je een koek met parelsuiker maakt, strooi je de korrels vlak voor het bakken over de hele bovenkant zonder ze in het beslag te drukken; ze blijven goed zitten, maak je geen zorgen. Bak de
  peperkoek 1½ uur in het midden van de oven voor de vierkante vorm of 1 uur en 45 minuten voor het rechthoekige bakblik. Controleer of een spies er schoon uit komt nadat je hem in het midden van de koek hebt gestoken. Zo niet, bak de koek dan nog 15 minuten en controleer opnieuw. Zet de vorm op een rooster en laat de koek afkoelen in de vorm.

 7. Haal de afgekoelde koek uit de vorm en doe hem in een luchtdichte doos. Laat hem minstens 3 dagen rusten, maar 1 week is nog beter, want dat zorgt voor een betere structuur.

 8. Als je een vierkante vorm hebt gebruikt, snijd je de zijkanten er rondom af en snijd je de peperkoek doormidden. Nu heb je 2 koeken die op de traditionele manier zijn gesneden. Als je een rechthoekig bakblik hebt gebruikt, kun je een dun plakje van de zijkanten snijden voor een traditioneel resultaat. De afsnijdsels, of ‘kantkoek’ kun je fijn verkruimelen en aan het beslag voor je volgende koek toevoegen of in een stoofpot met rund- of hertenvlees gebruiken. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon opeten. Eet plakken peperkoek als ontbijt of tussendoortje, besmeerd met een dikke laag boter. Peperkoek is ook geweldig bij een kaasplankje.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)

Van wafel tot koek

€ 35,00
cover van wafel tot koek