Het ultieme pita recept van Veggilaine
Eenvoudig
20 minuten bereidingstijd20 min. bereidingstijd
ca. 1 uur wachttijdca. 1 u. wachttijd
Advertentie
Bereiding
Meng de gedroogde gist, agavesiroop en het lauwwarme water in een maatbeker of kommetje. Laat 1 minuut staan.
Meng intussen de bloem met het zout en de olijfolie in een grote kom. Schenk hier het gistwater bij en roer het geheel ongeveer 5 minuten met een deeggarde of houten lepel door, tot je een plakkerig deeg hebt.
Dek de kom af met vershoudfolie of een theedoek en laat het deeg minstens 1 uur op kamertemperatuur (> 21 °C) rijzen, tot het deeg in volume verdubbeld is. Wanneer het kouder is, rijst het deeg langzamer. Je kunt het deeg in de winter daarom het beste op een warme plek in je huis laten rijzen.
Sla de lucht uit het gerezen deeg met je vuist. Vet je aanrecht in met wat olijfolie en leg het deeg op het aanrecht.
Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken. Vorm elk stuk tot een bolletje en druk elk bolletje met je handen en wat olijfolie plat tot een pita van ongeveer 1 centimeter dik.
Verhit een grote (het liefst gietijzeren) pan op hoog vuur. Je hoeft geen olie in de pan te doen, deze zit al op de broodjes. Bak de pita’s één voor één goudbruin voor ongeveer 1-2 minuten aan elke zijde. Hoe heter de pan, hoe sneller het gaat. Leg de versgebakken pita’s op een bord en dek af met een theedoek om ze warm te houden.