Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Profiteroles met chocoladesaus en olijfolie

Profiteroles met chocoladesaus en olijfolie

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur en 15 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 15 min. bereidingstijd

  • 30 minuten wachttijd30 min. wachttijd

Advertentie

Aantal personen
8

De soezen

De chocoladesaus

Verder nodig

Benodigdheden

  • spuitzak
  • bakpapier
Profiteroles met chocoladesaus en olijfolie. Een smaakvolle traktatie om van te genieten.
Tip van Lynn
Soezen over? Maak slagroomsoezen! Klop hiervoor slagroom met poedersuiker luchtig en schep in een spuitzak met een ronde spuitmond. Prik de spuitmond onder in de soezen en spuit de slagroom erin. Dompel de slagroomsoezen eventueel nog in overgebleven chocoladesaus. Of vries ze in voor een ander moment, dat gaat ook hartstikke goed.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 210⁰C / hetelucht: 190⁰C).

  2. Verwarm voor de soezen in een steelpan op middelhoog vuur 100 ml water met de melk, boter en het zout. Roer tot de boter helemaal gesmolten is.

  3. Voeg de bloem toe en roer dit goed door. Laat de bloem ca. 4 minuten sissen in de pan. Neem de pan van het vuur en kluts er 1 voor 1 de eieren door. Roer steeds goed door.

  4. Schep het deeg in een spuitzak. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en spuit er, op voldoende afstand van elkaar, soezen van ongeveer 3 cm doorsnede op. Spuit 12 soezen op iedere bakplaat.

  5. Bak de soezen boven en onder het midden van de oven in ca. 20 minuten goudbruin en gaar. Neem de bakplaten uit de oven en laat de soezen afkoelen tot kamertemperatuur.

  6. Smelt voor de chocoladesaus in een steelpan op laat tot middelhoog vuur de boter. Voeg de chocolade en het zout toe en roer tot een egale saus.

  7. Ik serveer 3 soezen per persoon. Snijd de soezen open, verdeel ze over mooie bordjes en schep op iedere soes een bolletje vanille-ijs. Druppel er wat olijfolie over en leg de soezendakjes er bovenop. Schenk er aan tafel de chocoladesaus overheen, of laat je gasten dit zelf doen (je bent hier nooit te oud voor).

Per portie: 660 kcal | 46 g koolhydraten | 9 g eiwit | 48 g vet

Receptuur: Lynn van de Vorst Fotografie: Mitchell van Voorbergen Foodstyling: Lynn van de Vorst & Julie Teeken Styling: Renée Conradi & Jessy van Dinther

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)
Uit het boek

Met Lynn de keuken in

€ 29,99
cover met lynn de keuken in