Bereiding

Rabo de toro is een klassiek Spaans gerecht met ossenhaas.

  1. Verwijder overtollig vet van de ossenstaart en bestrooi de stukken rijkelijk met zout. Plaats in een afgedekte schaal minimaal 12 uur in de koelkast. Spoel daarna het vlees af, dep droog met wat keukenpapier en maal er royaal zwarte peper over.
  2. Verwarm in een ovenbestendige braadpan op middelhoog vuur 4 eetlepels olijfolie. Doe de ossenstaart in de pan en bak in ca. 10 minuten  rondom bruin. Als de pan niet groot genoeg is, is het beter om de stukken in twee sessies te bakken. Haal de ossenstaart uit de pan en houd warm.
  3. Doe de ui, wortel, bleekselderij en knoflook in de pan, bestrooi met wat zout en fruit in de overgebleven olijfolie op een laag tot middelhoog vuur ca. 15 minuten. Roer af en toe om en voeg indien nodig nog wat olijfolie toe. Verwarm ondertussen de oven voor op 160°C.
  4. Doe de ansjovis erbij en bak 5 minuten mee. Voeg de laurier, oregano en het gerooktepaprikapoeder toe en fruit 2 minuten onder voortdurend roeren, zodat het niet aanbrandt. Voeg de tomaten, azijn, honing en wijn toe. Zet het vuur middelhoog en verwarm tot het meeste vocht is verdampt. Voeg dan de kippenbouillon toe en breng aan de kook.
  5. Leg de ossenstaart in de pan en breng opnieuw aan de kook. Zet de pan in de oven en laat de ossenstaart 3 uur zachtjes braden. Draai elke 30 minuten de pan een kwartslag en schep met een lepel wat kookvocht over het vlees. Voeg indien nodig wat water of bouillon toe. De ossenstaart is klaar als het vlees bijna van het bot valt. Breng op smaak met zout en peper. Laat zeker een halfuur rusten voor je hem opdient.
In de keuken van  het Spaanse dorp Polopos

Uit het boek:

In de keuken van het Spaanse dorp Polopos
€27,50