Bereiding

Deze rodekoolcrumble ziet er feestelijk uit en is niet te zwaar. Tijdens de feestdagen eten we al zo veel extra chocolaatjes, drinken we flessen wijn en schuiven we elk dagdeel bij iemand anders aan voor een feestelijk maal. Dan is een licht gerecht geen slecht idee!

  1. Pel en snipper de sjalotten en de knoflook. Verhit 1 el olijfolie in een pan en fruit er de gesnipperde sjalotten ca. 6 minuten in. Voeg de knoflook toe, roer door en bak ca. 2 minuten op laag vuur verder.
  2. Was de rodekool onder stromend water en snijd hem in repen. Was de tijm, schud hem droog en ris de blaadjes van de takjes. Voeg de rodekool geleidelijk toe aan de sjalotten en de knoflook en roer tot de kool zacht wordt. Voeg de kaneelstokjes, de tijm, de suiker, de azijn en de bouillon toe.
  3. Stoof afgedekt ca. 30 minuten. Roer regelmatig door om te voorkomen dat de rodekool vastplakt aan de bodem. Neem de rodekool van het vuur als hij beetgaar is.
  4. Verwarm de oven voor op (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Week de rozijnen ca. 20 minuten in lauwwarm water. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in partjes. Verhit 1 el boter en bak er de appel goudbruin in. Laat de rozijnen uitlekken en voeg ze de laatste ca. 5 minuten toe aan de pan met appels. Voeg de appels met rozijnen toe aan de rodekool en roer erdoorheen. Was de peterselie, hak hem fijn en strooi de helft over de kool.
  5. Kneed voor de crumble de parmezaan, 75 g boter, de bloem en het volkorenmeel kort tot een kruimeldeeg. Voeg op het laatst de polenta of het broodkuim toe.
  6. Vul een diepe schaal met de rodekool en verdeel het kruimeldeeg eroverheen. Bak het geheel 10-15 minuten in de oven. Neem de crumble uit de oven en bestrooi met de overige peterselie. Lekker met frietjes van pastinaak, wortel en zoete-aardappel.

Receptuur en foto: My Delicious Journey