Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Roemeens cozonacbrood

Roemeens cozonacbrood

  • Gemiddeld

  • ca. 2 uur en 15 minuten bereidingstijdca. 2 u. en 15 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 10

Ingrediënten

Voor het deeg

Voor de vulling

Bereiding

  1. Meng voor het deeg de gist, 1½ tl suiker, 50 g bloem en 75 ml warm water door elkaar. Laat op een warme plek staan tot het mengsel in volume verdubbeld is. Week intussen de rozijnen ca. 10 minuten in heet water en giet ze af.

  2. Verhit de melk en de rest van de suiker 2-3 minuten zachtjes in een kleine pan, of tot de melk warm is en de suiker opgelost. Laat even afkoelen. Doe het gistmengsel, de warme melk, de rest van de bloem, de eidooiers, de rum, de vanille, de sinaasappelschil, de citroenschil en ¼ tl zout in de kom van een staande mixer en kneed er met de deeghaak op middelhoge snelheid een deeg van.

  3. Voeg terwijl de mixer draait beetje bij beetje de boter toe en wacht steeds tot de boter in het deeg is opgenomen voor je meer toevoegt. Meng, als alle boter erbij zit, het deeg op lage snelheid nog ca. 10 minuten, tot het een beetje elastisch aanvoelt. Voeg de rozijnen toe en meng door het deeg – het wordt plakkerig. Laat het deeg ca. 1 uur rijzen, of tot het in volume verdubbeld is.

  4. Klop intussen voor de vulling het eiwit met een handmixer tot stijve pieken. Voeg de suiker 1 el per keer toe en klop na elke el weer tot stijve pieken. Voeg, als de helft van de suiker bij het eiwit zit, de rest in 1 keer toe en klop opnieuw tot stijve pieken en tot je geen suikerkorreltjes meer voelt. Voeg de rest van de ingrediënten voor de vulling toe en het fijngehakte Turks fruit en spatel ze er voorzichtig doorheen.

  5. Verdeel het deeg in twee stukken en maak van elk stuk een platte rechthoek van ca. 25×18 cm. Verdeel de meringuevulling over de deeglappen en bestrooi met het grof gehakte Turks fruit. Rol elke deeglap van de lange kant niet te strak op, zodat het brood nog een beetje uit kan zetten. Draai de deegrollen in elkaar.

  6. Vet een broodvorm van 20×7 cm goed in en leg de deegrol erin. Laat ca. 1 uur rijzen, of tot hij in volume verdubbeld is. Verwarm intussen de oven voor (elektrisch: 160⁰C / hetelucht: 140⁰C). Bestrijk het brood met wat geklutst ei en bestrooi met de rietsuiker. Bak de cozonac 50-55 minuten in de oven, of tot hij goudbruin en gaar is.

Per portie: 376 kcal | 48 g koolhydraten | 8 g eiwit | 16 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: The Little House Dorset, Asa Naiditch, Nicola Lamb, George en Geanina Ursache, Morny Bakehouse Foto’s: Mike English Styling: Max Robinson Foodstyling: Amy Stephenson

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)