Bereiding

Heb je alles bij de hand? Dan zet je in zeven stappen deze heerlijke rollade met gevulde portobello op tafel.

  1. Hak voor de knoflookolie 2 teentjes knoflook grof. Meng deze vervolgens met 3 el olijfolie. Voeg zout en peper naar smaak toe. Verwijder vervolgens de stelen van de portobello’s en wrijf de paddenstoelen in met de knoflookolie. Zet alles apart.
  2. Smelt in een braadpan 25 gram van de boter. Voeg vervolgens 2 el olijfolie toe. Bestrooi de rollade met zout en peper en bak de rollade rondom bruin aan. Hak intussen de laatste 2 teentjes knoflook grof of plet deze. Voeg de knoflook met 2 salieblaadjes, 2 takjes bladpeterselie en 25 g boter toe. Braad de rollade 20 minuten op een laag vuur met de deksel op de pan.
  3. Verwarm de oven voor tot 220 °C. Verhit in een koekenpan 1 el olijfolie en bak de spekreepjes hierin 2 minuten. Voeg vervolgens de sjalot toe en bak 1 minuut mee. Schep de courgette erdoor. Bak het spekmengsel 2 minuten. Schep ten slotte de tomaatjes erdoor en bak nog 3 minuten mee. Breng het geheel op smaak met peper.
  4. Leg de portobello’s op een bakplaat. Vul deze met het spekgroentemengsel en verdeel er vervolgens alle mozzarella over. Bestrooi met zout en peper naar smaak en besprenkel met een beetje olijfolie. Bak de portobello’s 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  5. Haal de rollade uit de pan en plaats deze in een braadslede. Bedek het vlees met aluminiumfolie en laat het rusten gedurende ongeveer 10 minuten. Verwijder in de tussentijd de kruiden en knoflook uit de braadpan. Bak in het achtergebleven braadvet de ui, wortel, laurier en tijm gedurende 2 minuten. Zeef het braadvet en voeg de groenten weer toe aan de pan. Giet de wijn erbij en schraap de aanbaksels los, laat de wijn 1 minuut sudderen. Voeg de helft van de vrijgekomen vleessappen uit de braadslede toe en kook de jus tot de gewenste dikte. Zet het vuur uit en roer de laatste 25 gram boter door de saus voor een lichtgebonden saus met een rijke smaak. Breng op smaak met zout en peper naar wens.
  6. Snijd de rollade in fraaie plakken. Bereid de rucola door deze te mengen met een vleugje zout en peper naar eigen smaak, extra vierge olijfolie en een scheutje balsamicoazijn.
  7. Plaats de portobello’s op de borden. Schik de plakjes rollade netjes naast de portobello’s en lepel wat jus erover. Versier het geheel met een toefje rucola.

Dit recept voor gevorderde thuis-chefs biedt een fantastische smaaksensatie tijdens je kerstdiner. Sta je niet zo vaak in de keuken, maar wil je het gerecht toch bereiden? Een goede tip is om het recept dan alvast eens uit te proberen. Zo kun je wat ervaring opdoen en dat scheelt weer wat stress tijdens de bereiding van het kerstdiner!