Bereiding

  1. Doe de linzen met de bouillon, wat zout en de komijn in een pan en breng aan de kook. Zet het vuur lager en voeg de aubergineblokjes toe. Kook het geheel 25-30 minuten tot de linzen beetgaar zijn en de aubergine zacht is.
  2. Was de rijst in koud water en laat uitlekken. Breng de rijst met het water, de rozijnen, een snuf zout en de kaneelstokjes aan de kook. Leg een deksel op de pan en kook de rijst op middelhoog vuur in ca. 12 minuten gaar. Neem van het vuur en laat ca. 5 minuten met het deksel op de pan staan.
  3. Fruit intussen in een andere pan de ui, de knoflook en de ras el hanout in de olijfolie tot de knoflook glazig is en de specerijen geurig zijn. Neem van het vuur en houd apart.
  4. Halveer de granaatappel overdwars. Houd de granaatappelhelften boven een ruime kom met de schilzijde naar boven en tik er krachtig op met een lepel, zodat de pitjes in de kom vallen.
  5. Roer de granaatappelmelasse door de linzenstoof. Schep er het ui-specerijenmengsel overheen en bestrooi met de peterselie en de granaatappelpitjes. Serveer met de rijst. Lekker met gegrilde groenten.

TIP: Heb je wat over van de rummaniyya? De volgende dag is hij koud ook heel lekker, met platbrood en rauwe groenten of salade bijvoorbeeld.

Per portie (6): ca. 437 kcal
14 g eiwit | 12 g vet | 61 g koolhydraten

Receptuur en fotografie: Willem van Santen