Bereiding
- Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Leg de runderschenkels op een met olie ingevette bakplaat en rooster ze ca. 1 uur in de oven. Maak ondertussen de wortel en de bleekselderij schoon en hak ze grof. Pel de ui
en hak hem grof. - Smelt de boter in een grote soeppan en fruit er de ui, de wortel en de bleekselderij in. Voeg de schenkels toe en blus af met de madeira. Voeg 4 l water, de tijm, de laurier, de peperkorrels en de kruidnagels toe. Breng het geheel aan de kook en schep het schuim er eventueel met een schuimspaan af. Kook ca. 8 uur op heel laag vuur.
- Zeef de bouillon. Kook de bouillon verder in tot ca. 1 l fond. Je kunt de fond in diepvrieszakjes of ijsblokjesvormen invriezen voor later gebruik. Fond is een heerlijke basis voor soepen en sauzen.
Foto: iStock