Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Chebakia koekjes

Shebekia

Aantal stuks
25

Ingrediënten

Deze traditionele Marokkaanse koek is een typische ramadanlekkernij. Het maken vraagt wat tijd en vaardigheid, maar is zeker de moeite waard!
Tip
Garneer de shebakia’s met fijngehakte gebakken amandelen in plaats van sesamzaad.

Bereiding

  1. Maal het sesamzaad in een hakmolen tot poeder. Meng dit met de bloem, amandelen, het anijszaad, de kaneel, het bakpoeder en de gist.

  2. Voeg de azijn en de boter toe en doe ook het oranjebloesemwater erbij. Meng het goed met je handen en doe er wat water bij tot je een samenhangend deeg hebt.

  3. Kneed deze deegbal zeker 10 minuten tot het mooi soepel is. Laat het deeg in een boterhamzakje 15 minuten in de koelkast rusten.

  4. Rol het deeg na het rusten uit tot een lange dunne plak van 2 mm dik. Snijd met een pastarollertje een lange rechthoek van ongeveer 9 cm breed uit het deeg.

  5. Verdeel deze lange rechthoek in kleinere rechthoekjes van zo’n 5×9 cm. Maak met het pastarollertje vier sneetjes in deze rechthoekjes, waarbij je niet helemaal tot het einde doorsnijdt. Er ontstaan zo een soort strookjes.

  6. Haal je vinger om en om door de strookjes, vouw ze daarna als het ware binnenstebuiten en knijp de uiteinden samen.

  7. Verhit als je alles hebt gevouwen de olie tot 180 °C. Zet het vuur lager en bak steeds 5 shebakia’s goudbruin en knapperig.

  8. Verwarm ondertussen de honing au bain-marie en laat de gebakken en uitgelekte shebakia’s hier steeds een paar minuten in zwemmen. Laat ze daarna uitlekken in een vergiet en bestrooi met sesamzaad.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)
Uit het boek

100 ramadanrecepten

€ 27,99
100 ramadanrecepten