Bereiding

  1. Rasp de schil van 1 sinaasappel en meng met de melk. Zet de melk afgedekt een nacht in de koelkast.
  2. Vet een flanvorm of een ovale ovenschaal (ca. 25 cm lang) in met wat boter. Doe de sherryazijn met 150 g suiker in een pan en breng rustig aan de kook. Kook op middelhoog vuur tot een goudbruine karamel. Roer niet in de karamel, maar draai de pan een beetje zodat de karamel gelijkmatig gaart.
  3. Giet de nog hete karamel voorzichtig in de ovenschaal. Draai de schaal rond om de karamel goed over de bodem te verdelen. Laat afkoelen.
  4. Verwarm de oven voor (elektrisch: 160°C / hetelucht: 140°C). Kluts de eieren met 150 g suiker. Zeef de sinaasappelmelk en voeg deze samen met het sinaasappelextract, het amandelextract en een snuf zout toe aan het eiermengsel. Roer goed door en giet op de karamel in de ovenschaal. Dek af met aluminiumfolie. Zet de flan in een grotere schaal met een laagje heet water. Schuif het geheel in de oven en bak in ca. 45 minuten gaar. De flan mag in het midden nog een klein beetje wiebelig zijn. Neem uit de oven, verwijder het aluminiumfolie en laat helemaal afkoelen. Zet de flan als hij is afgekoeld minstens 3 uur in de koelkast.
  5. Snijd de flan met een klein mesje een beetje los bij de rand van de vorm. Leg een schaal die groter is dan de vorm en die een opstaande rand heeft op de vorm en keer het geheel snel om. Schud evt. voorzichtig met het geheel tot de flan uit de vorm stort. Verwijder de ovenschaal. Een gedeelte van de karamel druipt nu van de flan af.
  6. Snijd lange, dunne reepjes oranje schil van de tweede sinaasappel. Schil de sinaasappel zodat ook het wit helemaal verwijderd is en snijd het vruchtvlees in plakken. Verdeel de sinaasappelplakken en de reepjes sinaasappelschil over de flan.

Per portie (6): ca. 321 kcal
9 g eiwit | 6 g vet | 58 g koolhydraten

Receptuur en fotografie: Willem van Santen