Smokey vegaburger
BarbecueënHamburgers en IPA’s combineren vaak goed. Kies bij deze burger de IPA Two Chefs Brewing Green Bullet
Gemiddeld4 personen30 minuten bereiden
Biersommelier Nathan Hak geeft spot-on bieradvies bij deze smokey vegaburger. Nathan: "Hamburgers en IPA’s combineren vaak goed. Kies voor deze vega-burger een aromatische IPA met een mooie balans in bitter en zoet: Two Chefs Brewing Green Bullet. De fruitige aroma’s passen bij het fruitige van de salsa en versterken de kruidige tonen in de burger. De bitters uit het bier en de pittige smaken uit de burger versterken elkaar, dat maakt het geheel spannender. Vind je de IPA iets te bitter? Gebruik dan een klein beetje meer zout in het gerecht."
Ingrediënten
- 4 burgerbroodjes naar keuze
- vershoudfolie
- bakpapier
- Voor de burger
- 400 g kikkererwten uitgelekt
- 1 handje verse koriander fijngehakt
- 1 el Smokey Chipotle sauce
- (of smokey BBQ-saus) bijv. van Bulls-eye
- 2 tl Jamaican Jerk kruidenmix bijv. van Verstegen
- 1 tl chilivlokken
- 3 el panko
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- rasp en sap van een ½ limoen
- 3 el + extra bloem
- zout en peper
- Voor de zoete-aardappelfrietjes
- 1 kg zoete aardappels
- 2 tl paprikapoeder
- 2 tl knoflookpoeder
- 2 el olijfolie
- zout
- Voor de mangosalsa
- 1 rijpe mango in kleine blokjes
- ½ rode ui fijngesnipperd
- ½ rode verse peper fijngesneden
- sap van 1 limoen
- 1 el milde olijfolie
- Om te garneren
- mayonaise
- sla naar keuze
- 2 tomaten in plakken
Kook mee!Deel je tasty foto’s van dit recept via Instagram of Facebook met #iamfoodies!
Bereiding
- Bereid de barbecue voor voor directe hitte op een temperatuur van ca. 175°C. Meng alle ingrediënten voor de mangosalsa in een kommetje. Dek het kommetje af met vershoudfolie en zet in de koelkast om de smaken te laten trekken.
- Meng alle ingrediënten voor de burger in een keukenmachine tot een grove, stevige massa. Er mag nog wat structuur in zitten. Vorm er met je handen vier mooie burgers van. Bestuif eventueel met wat extra bloem als het mengsel te plakkerig is. Laat de burgers ca. 15 minuten opstijven in de koelkast.
- Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C). Schil de zoete aardappels en snijd ze in dunne frietjes. Bestrooi de frietjes met het paprika en knoflookpoeder en bedruip met de olijfolie. Meng alles goed door elkaar en verdeel de frietjes over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de frietjes ca. 30 minuten in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn. Bestrooi voor het serveren met wat zout.
- Bak de burgers op indirect vuur in 4-5 minuten aan beide zijden gaar en goudbruin. Halveer de broodjes en leg ze met de snijkant naar beneden op de barbecue. Gril ca. 1 minuut. Besmeer de broodjes met wat mayonaise en beleg met sla, de burger, tomaat en een flinke lepel mangosalsa.
Per portie: ca. 494 kcal
14 g eiwit | 20 g vet | 57 g koolhydraten

Met een IPA van Two Chefs Brewing
Green Bullet IPA
Receptuur: Jacqueline Sluijter Fotografie: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren Foodstyling: Jacqueline Sluijter