Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
zeevruchtencocktail

Smokey zeevruchtencocktail

 • Gemiddeld

 • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

Bereiding

 1. Bereid de Big Green Egg voor om te roken. Steek de kolen aan, strooi wat rookhout over de kolen en plaats de convEGGtor met de Cast Iron Grid. Zet de onderste schuif en de margrietschijf niet te ver open, zodat de temperatuur laag blijft, maar er wel rook ontstaat.

 2. Giet voor de mayonaise de olie in de Cast Iron Skillet zodat de olie een groot oppervlak beslaat. Zet de schaal met olie ca. 30 minuten in de Big Green Egg zodat de olie de rooksmaak  aanneemt. Laat de olie afkoelen. Neem de convEGGtor uit de Big Green Egg en plaats het rooster terug. Zet de schuif en de margrietschijf verder open en laat de temperatuur oplopen tot ca. 180°C.

 3. Was de mosselen en de scheermessen in een ruime hoeveelheid koud water. Gooi beschadigde exemplaren weg. Laat de schelpdieren goed uitlekken en spreid ze uit op de Perforated Cooking Grid. Strooi nog wat snippers rookhout op de kolen en plaats de Perforated Cooking Grid in de Big Green Egg. Rook de schelpdieren 6-8 minuten, tot ze allemaal open staan. Schud ze eventueel tussendoor voorzichtig om.

 4. Meng voor de mayonaise de eidooiers in een kom met de mosterd, het zout, de poeder suiker en de azijn. Voeg al kloppend druppels gewijs de gerookte olie toe en klop tot een gladde mulsie.
  Breng de mayonaise op smaak met de ketchup, het gerooktepaprikapoeder en het chilipoeder.

 5. Laat de schelpdieren afkoelen. Houd enkele mosselen en scheermessen apart en verwijder bij de overige het vlees uit de schelpen. Meng de schelpdieren met de appel, de doperwten, de lente-uitjes, de helft van de munt en 2 el van de mayonaise. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel over 4 glazen coupes. Garneer met 1 el van de mayonaise, de overgebleven munt, de
  peterselie en de apart gehouden schelpdieren.

“Met dit recept houd je wat van de karakteristieke gerookte mayonaise over. In een afgesloten pot in de koelkast heb je er nog zo'n 3 weken plezier van.”

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)