Foodies 03/2025: Airfryer
Crispy comfort
Airfryer cover
Trassi Macaroni

Snelle trassi macaroni

Raghenie vertelt in haar column over de Javaans-Surinaamse keuken over dit gerecht: "Dit gerecht is een typisch voorbeeld van hoe mijn moeder haar eigen Surinaamse draai gaf aan wat ze in de eerste jaren in Nederland in de supermarkt kon vinden. Zie het als Surinaamse-Javaanse bami, maar dan met macaroni. Het is mijn ultieme comfortfoodrecept als ik geen tijd heb om te koken, maar wel zin heb om iets op de bank uit een kommetje te kunnen oplepelen."

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Raghenie vertelt in haar column over de Javaans-Surinaamse keuken over dit gerecht: "Dit gerecht is een typisch voorbeeld van hoe mijn moeder haar eigen Surinaamse draai gaf aan wat ze in de eerste jaren in Nederland in de supermarkt kon vinden. Zie het als Surinaamse-Javaanse bami, maar dan met macaroni. Het is mijn ultieme comfortfoodrecept als ik geen tijd heb om te koken, maar wel zin heb om iets op de bank uit een kommetje te kunnen oplepelen."
Tips van Raghenie
Ik voeg er, anders dan mijn moeder, altijd courgette aan toe. Deze groente is weliswaar wat neutraal van smaak, maar neemt de trassi op als een spons en worden zo een smaakbommetjes in deze macaroni goreng. Soms doe ik er tomatenketchup bij, voor een extra zoetje en zuurtje. Het werkt als een katalysator in snelle recepten zoals deze. Ik geef je hier een recept zonder proteïne, maar je kunt er alle kanten mee op. Voeg (vega)gehakt, stukjes kip of garnalen toe na de knoflook.

Bereiding

  1. Als je een vijzel hebt: doe de knoflook en madame jeanette in de vijzel en stamp tot een pasta zonder grove stukken. Geen vijzel? Snijd de knoflook en madame jeanette zo fijn mogelijk.

  2. Breng intussen een pan water aan de kook en kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat uitlekken.

  3. Verhit de olie in een hapjespan en voeg de ui, bladselderijstengels en het madame-jeanette-mengsel toe. Als je laos en citroengras in huis hebt, is dit het moment om ze toe te voegen. Deze eet je niet op, maar ze geven extra gelaagdheid aan het gerecht. Ze zijn niet overal even makkelijk te krijgen, maar geen zorgen, ook zonder deze smaakmakers staat dit recept als een huis.

  4. Voeg de trassi toe. Dit doe je door met een mes ongeveer een theelepel van het blok af te schrapen en boven de pan te verkruimelen. De trassi lost op en zal een penetrante, vissige geur verspreiden die je nauwelijks terug proeft in de macaroni, afgezien van de umami die uniek is.

  5. Voeg de tomatenpuree toe en roer goed door (een minuut zodat ze haar zuur omzet in een mild zoetje met diepgang).

  6. Voeg de blokjes courgette en paprika toe en schep alles om tot de groenten beetgaar zijn.

  7. Voeg de gekookte macaroni toe samen met de tomatenketchup (optioneel), zoete en zoute ketjap en schep goed om. Draai het vuur uit.

  8. Serveer direct met de fijngesneden bladselderijblaadjes, garnalensambal (koop je kant-en-klaar bij de Surinaamse of Aziatische supermarkt, of maak je zelf naar recept uit Madame Jeanette) en ingemaakte groenten, zoals komkommer en rode ui.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (2 stemmen)
Uit het boek

Madame Jeanette

€ 27,99
madame jeanette