Lees verder onder de advertentie
Sojasaus van zwarte linzen
Eenvoudig
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Rooster de bulgur in een droge koekenpan bruin en laat ze afkoelen.
Verwarm de koelbox door er een grote pan met kokend water in te zetten en deze 30 minuten te laten staan.
Meng de bulgur met de gekookte linzen en de koji-starter.
Leg een vochtige (niet te natte) theedoek in een platte schaal en verdeel het bulgurmengsel eroverheen.
Dek af met een andere vochtige theedoek en zet de schaal in de warme koelbox.
Zet opnieuw een pan met heet water (±60°C) in de koelbox naast de schaal en sluit de koelbox.
Controleer om de paar uur of het nog warm is in de koelbox, de temperatuur moet tussen de 25°C en 35°C zijn.
Laat het mengsel 48 uur fermenteren tot het helemaal wit is van de schimmel. Halverwege kun je het eventueel nog een keer mengen om de schimmel overal goed bij te laten komen.
Meng het mengsel met het water en het zout en doe het in de emmer. Sluit af met een deksel.
Roer het mengsel de eerste drie maanden twee keer per week om en daarna maandelijks.
Laat de soja minstens een jaar fermenteren.
Filter de saus door een theedoek en wring hem helemaal uit.
Lees verder onder de advertentie