Bereiding
Oolong is een traditionele Chinese theesoort die half-gefermenteerd is. Hij zit tussen groene en zwarte thee in en heeft een volle zachte smaak. Dit gaat mooi samen met het vette vlees van de spareribs.
- Verwijder het vlies aan de binnenkant van de spareribs of vraag de slager dit te doen. Breng 1,4 l water aan de kook en meng er 2 el oolongthee, het zout en de suiker doorheen. Laat ca. 8 minuten trekken, zeef de thee en laat afkoelen. Leg het stuk spareribs in zijn geheel in de theemarinade. Laat het vlees ca. 3 uur in de koelkast marineren.
- Wrijf 2 el oolongthee met het komijnzaad, de peperkorrels, het chilipoeder en het fivespicepoeder fijn in een vijzel. Verwarm de oven voor (elektrisch: 175°C / hetelucht: 150°C). Neem het vlees uit de marinade en dep het droog. Bestrijk het vlees met de sojasaus en wrijf het in met het thee-specerijenmengsel. Leg het vlees in een braadslede en braad het ca. 1 uur in de oven.
- Meng de honing met 1 el water en bestrijk het vlees rondom met de helft van de aangelengde honing. Bak ca. 30 minuten verder. Bestrijk het vlees met de overige aangelengde honing, verhoog de oventemperatuur (elektrisch: 190°C / hetelucht: 165°C) en braad nog ca. 30 minuten verder. Neem uit de oven en serveer direct. Lekker met gestoomde paksoi.
Per portie: ca. 682 kcal
75 g eiwit | 37 g vet | 12g koolhydraten
Foto’s: Stephan van Raay Foodstyling & receptuur: Willem van Santen Styling: Willemijn van der Kamp