Bereiding

Oolong is een traditionele Chinese theesoort die half-gefermenteerd is. Hij zit tussen groene en zwarte thee in en heeft een volle zachte smaak. Dit gaat mooi samen met het vette vlees van de spareribs.

  1. Verwijder het vlies aan de binnenkant van de spareribs of vraag de slager dit te doen. Breng 1,4 l water aan de kook en meng er 2 el oolongthee, het zout en de suiker doorheen. Laat ca. 8 minuten trekken, zeef de thee en laat afkoelen. Leg het stuk spareribs in zijn geheel in de theemarinade. Laat het vlees ca. 3 uur in de koelkast marineren.
  2. Wrijf 2 el oolongthee met het komijnzaad, de peperkorrels, het chilipoeder en het fivespicepoeder fijn in een vijzel. Verwarm de oven voor (elektrisch: 175°C / hetelucht: 150°C). Neem het vlees uit de marinade en dep het droog. Bestrijk het vlees met de sojasaus en wrijf het in met het thee-specerijenmengsel. Leg het vlees in een braadslede en braad het ca. 1 uur in de oven.
  3. Meng de honing met 1 el water en bestrijk het vlees rondom met de helft van de aangelengde honing. Bak ca. 30 minuten verder. Bestrijk het vlees met de overige aangelengde honing, verhoog de oventemperatuur (elektrisch: 190°C / hetelucht: 165°C) en braad nog ca. 30 minuten verder. Neem uit de oven en serveer direct. Lekker met gestoomde paksoi.

Per portie: ca. 682 kcal
75 g eiwit | 37 g vet | 12g koolhydraten

Foto’s: Stephan van Raay Foodstyling & receptuur: Willem van Santen Styling: Willemijn van der Kamp