Foodies 06/2025 Kleur
Koken met kleur
cover van foodies koken met kleur
Spekkoek met drie stukken eruit gesneden

Spekkoek

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur en 40 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 40 min. bereidingstijd

Zin in een leuk keukenproject? Maak spekkoek! Laat je vooral niet intimideren door het aantal laagjes: geduld is een schone zaak, maar de beloning is groot. Wij hebben er bovendien voor gezorgd dat zelfs de minst ervaren bakkers een geslaagde spekkoek op tafel zullen toveren. Probeer maar!

Lees verder onder de advertentie

Aantal plakjes
16

Ingrediënten

Benodigdheden

  • staande mixer
  • springvorm (26 cm Ø)
  • bakpapier
  • vershoudfolie

Zin in een leuk keukenproject? Maak spekkoek! Laat je vooral niet intimideren door het aantal laagjes: geduld is een schone zaak, maar de beloning is groot. Wij hebben er bovendien voor gezorgd dat zelfs de minst ervaren bakkers een geslaagde spekkoek op tafel zullen toveren. Probeer maar!

Bereiding

  1. Doe de boter samen met de suiker en het zout in de kom van een staande mixer met ballongarde en klop in ca. 5 minuten tot een luchtige, lichtgele massa.

  2. Splits ondertussen de eieren. Bewaar de eidooiers in een maatbeker of iets wat je makkelijk in de mengkom van je keukenmachine kunt schenken. Houd 5 eiwitten apart. De resterende 10 eiwitten kun je bewaren voor een ander keukenproject.

  3. Laat de ballongarde draaien en voeg de eierdooiers één voor één toe tot ze allemaal zijn opgenomen in het beslag. Zeef de bloem boven het mengsel en voeg de gecondenseerde melk toe. Meng alles tot een glad beslag.

  4. Verdeel het beslag over twee kommen (weeg het af als je zo nauwkeurig mogelijk te werk wil gaan). Verwarm de oven voor op 175°C (alleen onderwarmte). Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.

  5. Voeg de spekkoekkruiden toe aan één van de beslagkommen en roer goed. Proef een klein beetje en voeg naar smaak extra spekkoekkruiden toe. Je hebt nu twee kommen beslag: een donkere en een lichtere kom.

  6. Klop de 5 bewaarde eiwitten in een schone kom stijf en verdeel en spatel ze voorzichtig door de twee beslagmengsels. Dit kost wat tijd: blijf voorzichtig spatelen tot het vet van de boter zich goed vermengt met het vocht van de eiwitten.

  7. Verdeel een dunne laag donker specerijenbeslag in de springvorm (gebruik de achterkant van een eetlepel om het mooi glad te strijken) en bak 4-5 minuten met de onderwarmte. Zet de oven daarna op bovenwarmte.

  8. Voeg daarna een beetje van het lichte beslag toe aan de springvorm en laat een beetje smelten. Gebruik daarna de achterkant van een eetlepel om het beslag gelijkmatig te verdelen op de onderste laag. Bak ca. 3 minuten met enkel bovenwarmte, tot het deeg zacht, maar vast genoeg is om er een nieuwe laag op te lepelen.

  9. Herhaal dit proces voor de rest van het beslag, telkens een donkere laag met een lichtere laag afwisselend. Is al je beslag opgebruikt? Laat de spekkoek dan eerst ca. 30 minuten in de vorm afkoelen en maak de springvorm daarna voorzichtig los (gebruik eventueel een scherp mesje om de randen los te snijden).

  10. Laat de spekkoek daarna volledig afkoelen op een rooster en verpak hem in vershoudfolie om hem zo vers mogelijk te houden.

Per portie: 385 kcal | 34 g koolhydraten | 8 g eiwit | 31 g vet

Beeld en receptuur: Winnie Verswijvel

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)