Bereiding

Een liaison is een mengsel van eigeel en room, dat zorgt voor een zachtromige en gebonden velouté. Zorg dat je soep niet meer kookt als je de liaison toevoegt, anders gaat het eigeel stollen en de soep schiften.

  1. Pel de knoflook en plet het teentje. Snijd het witbrood in blokjes. Verhit de olie en 2 el boter in een pan en fruit er de kno ook ca. 2 minuten in. Voeg de broodblokjes toe en bak ze in ca. 5 minuten goudbruin en krokant.
  2. Was de spinazie en laat hem goed uitlekken. Blancheer de spinazie ca. 1 minuut in kokend water met wat zout tot hij geslonken is. Schep de spinazie uit de pan en koel hem in ijswater. Laat de spinazie uitlekken en knijp het vocht er goed uit.
  3. Pel en snipper de ui. Verhit 2 el boter in een ruime pan en fruit er de ui ca. 3 minuten in. Bestrooi met de bloem en bak nog ca. 1 minuut. Voeg al roerend de (koude) kippenbouillon toe en breng het geheel rustig aan de kook.
  4. Pureer de spinazie in een blender zeer fijn. Voeg een gedeelte van de soep toe om een zeer gladde puree te krijgen. Voeg de spinaziepuree toe
    aan de soep en breng op smaak met zout en peper. Verwarm de soep niet te lang.
  5. Roer de eidooiers los met de slagroom en breng de liaison op smaak met zout en peper. Neem de warme soep van het vuur en roer er snel de liaison doorheen met een garde. Verwarm de soep nu niet opnieuw. Serveer direct en bestrooi met de croutons.

© fotografie: Stephan van Raaij / Foodstyling en receptuur: Willem van Santen / Styling: Femke van Waveren