Spongecake met gebakken aardbeien
Gemiddeld
ca. 1 uur en 25 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 25 min. bereidingstijd
ca. 1 uur en 45 minuten wachttijdca. 1 u. en 45 min. wachttijd
Bereiding
Verhit de oven tot 150 °C.
Maak de geroosterde aardbeien: was en halveer de aardbeien. Kleintjes kun je heel laten. Schep er op een bakplaat de suiker door. Bak 30-40 minuten, tot ze zacht, stroperig en iets geslonken zijn. De aardbeien worden donkerder van kleur. Je kunt ze tot 1 uur bakken. Laat afkoelen en schep ze met alle siroop in een kom. Je kunt ze 3-5 dagen in de koelkast bewaren.
Verhit de oven tot 170 °C, bekleed de taartvormen met bakpapier en zet opzij.
Maak de taart: klop in de standmixer de zachte boter, het zout en de suiker 2 minuten door elkaar, op medium stand. De boter en suiker zijn dan wat luchtiger en worden iets lichter van kleur maar niet zo veel dat ze echt opgeklopt zijn. Het is beter om een beetje voorzichtig te zijn op dit punt – we willen er nog niet te veel lucht in kloppen!
Vermeng de room, hele eieren, eidooiers, het vanille-extract en de melk en zet opzij. Zeef de bloem en het bakpoeder samen en zet opzij.
Begin met de vloeistof en voeg afwisselend vloeistof en droge ingrediënten toe aan het boter-suikermengsel, in ongeveer 3 delen; schraap als dat nodig is de zijkanten van de kom naar beneden.
Verdeel het beslag over de twee taartvormen; 475-500 gram per taart. Bestrooi 1 taart met 25 gram suiker. Dit wordt de bovenkant.
Bak ze 25 minuten en controleer of de taarten goudkleurig zijn, terugveren en van de zijkanten van de bakvormen los komen. Bak ze 5 minuten extra als de taarten er niet uitzien alsof ze al klaar zijn. Laat ze 10 minuten in de bakvorm afkoelen, haal ze er dan uit en laat verder afkoelen op een rooster.
Maak de vulling: klop de room op met de crème fraîche, als je die gebruikt, en eventueel de fijne suiker, tot er heel zachte pieken zijn en zet opzij.
Verdeel de roomvulling over de taart zonder suikerlaagje; laat hierbij rondom een rand van 2-3 cm vrij, zodat de room er niet uitloopt. Schep er flinke scheppen gebakken aardbeien op en de siroop. Misschien heb je niet alles nodig. Om je ervan te verzekeren dat de vulling er niet uit gaat lopen, kun je de samengestelde taart in de koelkast of vriezer zetten zodat de room wat steviger wordt.
Leg de taart met het suikerlaagje erop. Bestuif eventueel met poedersuiker. Dien op met de aardbeiensiroop die over is.