Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Spongecake met gebakken aardbeien

Spongecake met gebakken aardbeien

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur en 25 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 25 min. bereidingstijd

  • ca. 1 uur en 45 minuten wachttijdca. 1 u. en 45 min. wachttijd

Aantal taarten
1

Ingrediënten

Voor de geroosterde aardbeien

Voor de opgeklopte room

Benodigdheden

  • 2 taartvormen van 20 cm Ø
Een superzachte cake met vers fruit en luchtig geklopte room. Deze zoete lekkernij moet je gewoon een keer geproefd hebben. Nicola Lamb deelt het recept uit haar boek Bloem, suiker, boter met ons en we blijven ervan smullen.
Tip van Nicola
Als de slagroom die je gebruikt een erg hoog vetgehalte heeft, wordt aangeraden er ongeveer 20 gram volle melk aan toe te voegen om schifting te voorkomen en om de pieken mooi zacht te houden.

Bereiding

  1. Verhit de oven tot 150 °C.

  2. Maak de geroosterde aardbeien: was en halveer de aardbeien. Kleintjes kun je heel laten. Schep er op een bakplaat de suiker door. Bak 30-40 minuten, tot ze zacht, stroperig en iets geslonken zijn. De aardbeien worden donkerder van kleur. Je kunt ze tot 1 uur bakken. Laat afkoelen en schep ze met alle siroop in een kom. Je kunt ze 3-5 dagen in de koelkast bewaren.

  3. Verhit de oven tot 170 °C, bekleed de taartvormen met bakpapier en zet opzij.

  4. Maak de taart: klop in de standmixer de zachte boter, het zout en de suiker 2 minuten door elkaar, op medium stand. De boter en suiker zijn dan wat luchtiger en worden iets lichter van kleur maar niet zo veel dat ze echt opgeklopt zijn. Het is beter om een beetje voorzichtig te zijn op dit punt – we willen er nog niet te veel lucht in kloppen!

  5. Vermeng de room, hele eieren, eidooiers, het vanille-extract en de melk en zet opzij. Zeef de bloem en het bakpoeder samen en zet opzij.

  6. Begin met de vloeistof en voeg afwisselend vloeistof en droge ingrediënten toe aan het boter-suikermengsel, in ongeveer 3 delen; schraap als dat nodig is de zijkanten van de kom naar beneden.

  7. Verdeel het beslag over de twee taartvormen; 475-500 gram per taart. Bestrooi 1 taart met 25 gram suiker. Dit wordt de bovenkant.

  8. Bak ze 25 minuten en controleer of de taarten goudkleurig zijn, terugveren en van de zijkanten van de bakvormen los komen. Bak ze 5 minuten extra als de taarten er niet uitzien alsof ze al klaar zijn. Laat ze 10 minuten in de bakvorm afkoelen, haal ze er dan uit en laat verder afkoelen op een rooster.

  9. Maak de vulling: klop de room op met de crème fraîche, als je die gebruikt, en eventueel de fijne suiker, tot er heel zachte pieken zijn en zet opzij.

  10. Verdeel de roomvulling over de taart zonder suikerlaagje; laat hierbij rondom een rand van 2-3 cm vrij, zodat de room er niet uitloopt. Schep er flinke scheppen gebakken aardbeien op en de siroop. Misschien heb je niet alles nodig. Om je ervan te verzekeren dat de vulling er niet uit gaat lopen, kun je de samengestelde taart in de koelkast of vriezer zetten zodat de room wat steviger wordt.

  11. Leg de taart met het suikerlaagje erop. Bestuif eventueel met poedersuiker. Dien op met de aardbeiensiroop die over is.

Deze spongecake wijkt af van de klassieke gelijke delen suiker/bloem/boter/eieren. Nicola heeft ruim 30 taarten gebakken om de verhoudingen precies goed te krijgen. Door een deel van de boter te vervangen door eidooiers en door slagroom toe te voegen, krijg je een extra vochtige taart met goede structuur en heel veel smaak. Doordat er minder boter gebruikt wordt krijgen de andere smaken, zoals het melkachtige van de slagroom, ook de kans om naar voren te komen, wat zorgt voor een heerlijk volle, zachte achtergrondsmaak voor de room en het fruit.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)
Uit het boek

Bloem, suiker, boter

€ 33,99
Bloem Suiker Boter