
Stamppot met romaine, notencrunch en sinaasappel
Eenvoudig
40 minuten bereidingstijd40 min. bereidingstijd
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200⁰C / hetelucht: 180⁰C). Schil en was de aardappels, verwijder de oogjes en snijd in vieren. Kook de aardappel in 15-20 minuten beetgaar in water.
Meng intussen de noten met de honing en spreid ze uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de noten in ca. 10 minuten knapperig in de oven. Laat ze afkoelen en hak grof.
Halveer de kroppen romaine in de lengte. Pers de knoflook, roer door de olijfolie en bestrijk de kroppen rondom met de olie.
Leg de kroppen sla met de snijzijde naar beneden in een hete grillpan en rooster 2-3 minuten, tot er mooie bruine strepen ontstaan en de sla iets slinkt.
Draai de kroppen om en rooster ook de andere zijde ca. 2 minuten. Laat de gegrilde kroppen afkoelen en snijd ze fijn.
Giet de aardappels af en stamp tot een puree. Roer de volle melk en de gezouten roomboter erdoorheen.
Meng de romaine door de puree en breng de stamppot op smaak met zout en peper. Bestrooi de stamppot met de notencrunch en rasp wat schoongeboende sinaasappelschil erover.
- Voor stamppot gebruik je kruimige aardappels. Een kruimige aardappel is wat brozer van structuur en valt iets makkelijker uit elkaar na het koken.
- Een vastkokende aardappel laat je in 20 minuten zacht koken. Voor kruimige aardappels reken je 15 tot 20 minuten. Extra kruimige soorten hebben slechts 10 minuten nodig.
- Bintje, rieslander, première en santé zijn kruimige aardappels. Extra kruimige aardappelrassen zijn doré, eigenheimer en ottena.