Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Sticky baklavabroodjes

Sticky baklavabroodjes

  • Gemiddeld

  • ca. 2 uur en 45 minuten bereidingstijdca. 2 u. en 45 min. bereidingstijd

  • ca. 1 uur en 30 minuten wachttijdca. 1 u. en 30 min. wachttijd

Advertentie

Aantal stuks
12

Ingrediënten

Voor de vulling

Voor de honingsiroop

Benodigdheden

  • bakpapier
Baklava is een Turkse zoete lekkernij gemaakt van filodeeg, pistache en honing. Wij hebben er overheerlijke broodjes van gemaakt. Perfect tijdens een uitgebreide brunch of als tussendoortje.

Bereiding

  1. Roer de bloem, de gist, de suiker en het ⅔ van het zout in een grote kom door elkaar. Verhit de melk en de boter in een klein pannetje op laag vuur, tot het begint te stomen. Wentel af en toe met de pan om de boter te laten smelten. Schenk in een kom en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

  2. Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en schenk de botermelk erin. Roer snel door elkaar met een lepel, stort het mengsel op een met bloem bestoven werkblad en kneed het deeg ca. 10 minuten met je handen. Je kunt dit ook ca. 7 minuten doen in een staande mixer met deeghaken. Vet een kom in met een klein beetje olie en leg het deeg erin. Dek af en laat afgedekt op een warme plaats ca. 1 uur rijzen, tot het deeg in volume verdubbeld is. Voor een nog betere smaak kun je het deeg ook een nacht in de koelkast laten rijzen.

  3. Klop voor de vulling de boter, de suiker en de sinaasappelschil met een houten lepel door elkaar. Hak de walnoten en 100 g pistachenoten fijn met de hand of in een keukenmachine. Roer met de kaneel, het piment poeder en het zout door het botermengsel.

  4. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad, maak er een grove rechthoek van en rol uit tot een rechthoek van 45 x 35 cm. Bestrijk het deeg met de kaneelboter, helemaal tot de randjes. Rol het deeg vanaf een lange zijde zo strak mogelijk op. Snijd in 12 gelijke stukken – dit gaat het makkelijkst met een stukje flosdraad, garen of een scherp mes. Bekleed een bakplaat of ovenschaal (20 x 30 cm) met bakpapier.

  5. Leg de broodjes met de snijzijden naar boven in de ovenschaal. Zorg dat de eindjes van de broodjes (waar het deeg opent) zijn ingestopt, zodat ze tijdens het bakken niet uitrollen. Laat rondom elk broodje wat ruimte vrij; ze zullen nog wat uitzetten. Dek losjes af en laat 30-45 minuten rijzen (afhankelijk van hoe warm je keuken is), tot de broodjes zijn gerezen en elkaars zijden aanraken. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200⁰C / hetelucht: 180⁰C). Bak de broodjes in ca. 30 minuten goudkleurig en gerezen in de oven.

  6. Doe intussen voor de honingsiroop de suiker en de honing in een klein pannetje en laat ca. 5 minuten zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen. Roer het sinaasappelsap erdoorheen. Neem de broodjes uit de oven en schenk direct de siroop eroverheen. Laat afkoelen.

Per portie: 514 kcal | 59 g koolhydraten | 10 g eiwit | 26 g vet

© BBC Good Food Magazine / Immediate Media Receptuur: Esther Clark Fotografie: Myles New Styling: Luis Peral Foodstyling: Katie Marshall

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (2 stemmen)