Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Sticky ribs met earlgreyrub, pruimensaus en sesamsalade

Sticky ribs met earlgreyrub, pruimensaus en sesamsalade

  • Eenvoudig

  • ca. 3 uur en 10 minuten bereidingstijdca. 3 u. en 10 min. bereidingstijd

Aantal personen
6

Ingrediënten

Voor de dry rub

Voor de pruimensaus

Voor de salade

In de supermarkt vind je vaak de ‘gewone’ roodblauwe pruim met geel vruchtvlees, maar je andere pruimen zijn net zo geschikt om mee te koken. Damsonpruimen zijn dankzij hun licht bittere smaak erg geschikt om jam en gin van te maken. Mirabellen zijn zoet en sappig en reine claudes kunnen zuur tot zoet zijn, afhankelijk van hoe rijp ze zijn. Maak met jouw favoriet een smaakvolle saus voor bij deze ribbetjes!

Bereiding

  1. Scheur voor de dry rub de theezakjes open en doe de thee samen met de suiker, het zout en de peper in een kom. Roer alles door elkaar. Leg de ribs op twee stukken aluminiumfolie, groot genoeg om het vlees mee in te pakken, en verdeel het dryrubmengsel over de ribs. Wrijf het vlees er goed mee in, verpak het in de folie en laat ca. 1 uur marineren. Verwarm de oven voor (elektrisch: 150⁰C / hetelucht: 130⁰C). Leg de ribs op twee bakplaten en bak in ca. 2 uur en 30 minuten gaar in de oven. Het vlees moet zacht zijn, maar nog wel zijn vorm behouden.

  2. Verhit intussen voor de pruimensaus de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de sjalotjes, de knoflook en de gember er in 6-8 minuten zacht in. Voeg het kaneelstokje, de steranijs en de pimentkorrels toe en bak ca. 1 minuut mee. Voeg de pruimen, de suiker en de azijn toe. Roer door elkaar om de suiker op te lossen, breng zachtjes aan de kook en draai het vuur lager. Dek de pan gedeeltelijk af en laat ca. 25 minuten
    zachtjes koken, tot de pruimen heel zacht zijn.

  3. Neem de steranijs en het kaneelstokje uit de pan, voeg het water toe en doe het mengsel in een blender of maal het met een staafmixer tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper.

  4. Verhoog de temperatuur van de oven (elektrisch: 220⁰C / hetelucht: 200⁰C). Leg een ovenrooster in een grote bakplaat en leg de ribs erop. Bestrijk met de pruimensaus en rooster
    de ribs ca. 25 minuten. Draai ze tijdens het roosteren regelmatig om en bestrijk ze telkens opnieuw met de pruimensaus, tot ze een gelijkmatige kleur hebben en sticky zijn.

  5. Doe intussen voor de salade de pruimen, de lente-ui, de chilipeper en de koriander in een grote kom. Klop de rest van de ingrediënten door elkaar en besprenkel de salade ermee. Schep de salade om. Laat de ribs ca. 10 minuten rusten en serveer met de salade. Overige pruimensaus blijft tot twee weken goed in de koel kast – lekker als dipsaus.

Per portie: 613 kcal | 22 g koolhydraten | 57 g eiwit | 33 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Nadine Brown Fotografie: Mowie Kay Styling: Max Robinson Foodstyling: Jake Fenton

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)