Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Suikerbrood met anijs

Suikerbrood met anijs

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd

Advertentie

Ingrediënten

Bereiding

  1. 1. Smelt 65 g boter en verwarm in een apart pannetje de melk lauwwarm. Doe 500 g bloem in een ruime beslagkom en meng het zout en het anijszaad erdoorheen. Verbrokkel de gist en meng hem door de bloem. Voeg direct de melk, de gesmolten boter en de eidooier toe en meng tot een samenhangend geheel. Kneed nog ca. 10 minuten door tot het deeg soepel en elastisch is.

  2. 2. Vorm het deeg op een met bloem bestoven werkblad tot een bol. Leg het deeg in een kom en zet het afgedekt met een schone theedoek op een warme en tochtvrije plaats. Laat het deeg 1 uur – 1 uur en 15 minuten rijzen tot het minimaal verdubbeld is in volume.

  3. 3. Vet een broodblik (of cakevorm) in met boter en bestrooi met de kristalsuiker. Kneed het deeg zeer kort door en duw het uit tot een rechthoek van ca. 15×25 cm. Verdeel de greinsuiker over het deeg, maar laat 1 rand aan de korte zijde vrij. Duw de suiker stevig in het deeg. Rol het deeg op zodat de suiker goed verdeeld is. Vorm een langwerpig brood van het deeg. Leg het deeg in de bakvorm (zorg ervoor dat er geen suiker zichtbaar is) en laat het afgedekt nog 15-20 minuten rijzen. Verwarm de oven voor (elektrisch: 250°C / hetelucht: 225°C).

  4. 4. Bak het suikerbrood ca. 40 minuten in de oven. Verlaag na ca. 15 minuten de oventemperatuur (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Bestrijk het brood direct als het uit de oven komt met 25 g boter. Laat het brood even afkoelen en neem het uit de vorm. Wacht niet te lang, anders stolt de suiker en zit het brood vastgeplakt in de vorm. Lekker met roomboter!

Per portie: 455 kcal | 69 g koolhydraten | 10 g eiwit | 14 g vet

Foto’s: Stephan van Raay (F&L) Foodstyling & receptuur: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren Servies etc.: eigen collectie

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)