
Suikerbrood
ca. 2 uur en 50 minuten bereidingstijdca. 2 u. en 50 min. bereidingstijd
Zelf suikerbrood maken is een leuk klusje en stukken minder moeilijk dan je zou denken ā de keukenmachine doet immers het meeste werk. Verder vraagt de rijstijd een beetje geduld, maar dan daarna word je zoetjes beloondā¦
Bereiding
Doe de bloem samen met het zout en de droge gist in de kom van een staande mixer. Verwarm de melk tot lauwwarm en voeg deze toe aan de kom. Laat op lage snelheid kneden. Voeg de boter in stukjes toe en doe hetzelfde met de gembersiroop en het geklutste ei. Laat op lage tot middelhoge snelheid een kwartier kneden in de mixer, tot je een soepel deeg hebt. Bedek met een schone, vochtige theedoek en laat ca. 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
Maak intussen voor de vulling een mengsel van de parelsuiker, de kaneel en de gesmolten boter. Zet apart.
Vet je bakvorm in met bakspray, leg er een vel keukenpapier op en vet opnieuw in met de bakspray. Bedek zowel de bodem als de zijkanten van de bakvorm met de witte basterdsuiker.
Bestuif je werkblad met een laag bloem en laag daar het gerezen deeg op. Gebruik een deegroller of je handen om het deeg uit te strekken tot een rechthoekige lap. Verdeel ā van de vulling met suikerparels over de deeglap, Vouw eerst de linkerhelft als een deurtje naar binnen en daarna de rechterhelft. Duw het deeg daarna weer plat en herhaal dit proces nog twee keer, totdat alle vulling is opgebruikt. Rol opnieuw uit tot een rechthoek en rol langs de korte zijde op. Leg deze rol met de naad naar beneden in de bakvorm. Dek af met plastic folie en laat opnieuw ca. 1 uur op een warme plek rijzen.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 220Ā°C / hetelucht: 200Ā°C). Gebruik een keukenkwastje om de bovenkant van de rol te bestrijken met een dun laagje melk en plaats het suikerbrood onder in oven. Bak in 40-45 minuten gaar, maar hou het suikerbrood richting het einde van de baktijd toe goed in de gaten. Wordt de bovenkant te donker, dek dan af met aluminiumfolie.
Neem het brood uit de oven. Laat het suikerbrood ca. 10 minuten afkoelen in de bakvorm en haal het er daarna voorzichtig uit. Laat op een rooster verder afkoelen.