Bereiding

*Gebruikt u verse kreeften, leg ze dan minimaal 2 uur in de diepvries, zodat ze bewusteloos raken. Leg een kreeft met de kop naar u toe en zet de punt van een scherp mes op het kruis (x) op zijn kop. Houd het mes vast met uw niet-dominante hand en gebruik uw andere hand om het mes in de kop te drukken, tot de kop in tweeën splijt – de kreeft is dan meteen dood. Draai de kreeft om en snijd de staart doormidden. Herhaal dit met de andere kreeft. U kunt dit ook door de visverkoper laten doen; gebruik de kreeft dan binnen enkele uren na aankoop.

  1. Maak eerst de knoflookboter: doe de boter in een kom en klop tot hij zacht en lichter van kleur wordt. Meng de peterselie, chilipeper, brandewijn en knoflook erdoor. Zet de boter tot gebruik in de koelkast.
  2. Maak de saus: doe de kreeftenkoppen in een plastic zak of diepvrieszak en sla erop met een deegroller tot er alleen zeer kleine stukjes schaal overblijven.
  3. Verhit een pan op middelhoog vuur. Doe de boter en olie erin en voeg de ui, wortel en bleekselderij toe. Bak ze al roerend tot ze doorzichtig zijn. Voeg de knoflook toe en bak het mengsel 30 seconden.
  4. Voeg de tomatenpuree en cayennepeper toe. Roer de stukgeslagen kreeftenkoppen erdoor en bak het geheel 1 minuut. Voeg de tijm, peterselie, laurier, brandewijn, witte wijn en het water toe. Zet het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat het geheel ongeveer 30 minuten sudderen. Schenk het door een fijne zeef en gooi de vaste bestanddelen weg. Schenk het vocht weer in de pan en kook het in tot ongeveer 50 ml. Laat het afkoelen.
  5. Doe de chipotles, het limoensap en de mayonaise in een kom en roer het afgekoelde kreeftenvocht erdoor.
  6. Verwarm de grill voor op de middelhoge stand. Leg een flinke klont knoflookboter op elke halve kreeftenstaart en gril de staarten ongeveer 2 minuten, tot de boter smelt. Haal ze uit de grill, leg er nog een klont knoflookboter op en gril ze weer 2 minuten, of tot de boter smelt. Verhit de tortilla’s ongeveer 20 seconden per kant in een droge koekenpan. Leg een paar blaadjes radicchio op elke tortilla. Haal het kreeftenvlees uit de schaal en leg het op de radicchio. Bedek het met kreeftensaus en voeg geraspte koolrabi toe.

Foto’s: foodies