Abonneren
Foodies 07/2025
Top 50 van de zomer
cover van foodies zomernummer
pan met tartiflette

Tartiflette

  • ca. 1 uur en 15 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 15 min. bereidingstijd

Poppy: "Tartiflette, een van mijn favoriete Franse aardappelgerechten aller tijden, komt oorspronkelijk uit de Alpen en is populair tijdens de après-ski. Niet dat ik ervaring heb met skiën, aprèsski of überhaupt ooit in de Alpen ben geweest, maar ik mag dromen. Ik maak lekker een grote pan hiervan en doe gewoon alsof ik daar ben."

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Poppy: "Tartiflette, een van mijn favoriete Franse aardappelgerechten aller tijden, komt oorspronkelijk uit de Alpen en is populair tijdens de après-ski. Niet dat ik ervaring heb met skiën, aprèsski of überhaupt ooit in de Alpen ben geweest, maar ik mag dromen. Ik maak lekker een grote pan hiervan en doe gewoon alsof ik daar ben."

Bereiding

  1. Voeg de spekblokjes toe aan een middelgrote ovenvaste koekenpan en bak 8 tot 10 minuten op middelhoog vuur, tot ze krokant en gekaramelliseerd zijn. Schep uit de pan (maar laat het vet in de pan zitten).

  2. Voeg de aardappelblokjes en ui toe aan de pan en bak 10 minuten, tot ze een beetje kleur krijgen. Voeg de knoflook toe, breng op smaak met zout en peper en voeg de spekblokjes weer toe aan de pan.

  3. Schenk voldoende bouillon in de pan om de aardappels te bedekken, breng aan de kook en laat koken tot al het vocht is verdwenen. Controleer of de aardappels gaar zijn; als ze langer nodig hebben, voeg dan een scheut water toe en herhaal het proces.

  4. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C).

  5. Zet het vuur iets lager zodra de aardappels gaar zijn, schenk de slagroom erover en laat koken tot de slagroom is ingedikt en de aardappelblokjes bijna omhult. Haal de pan van het vuur. Snijd de kaas in plakken.

  6. Verdeel de kaas over het aardappelmengsel en zet de pan 10 minuten in de oven, tot de kaas volledig is gesmolten. Zet de oven op de grillstand en laat de tartiflette staan tot de kaas goudbruin is en pruttelt.

  7. Haal de pan voorzichtig uit de oven; vergeet niet dat de handgreep heet is. Serveer de tartiflette direct met knapperig brood.

     

Wat vind jij van dit recept?

4.5 / 5.0 (2 stemmen)
Uit het boek

Puur aardappel

€ 29,95
cover kookboek
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!