Bereiding

The eggcellent; ei, avocado en perfecte hollandaisesaus in 60 seconden
Misschien heb je je nooit eerder gewaagd aan het zelf maken van hollandaisesaus. Een onweerstaanbaar lekkere saus maar hij heet niet voor niets ook wel ‘zenuwensaus’. Met deze truc is het erg makkelijk en ook nog eens in 60 seconden klaar.

  1. Pocheer de eieren of kook ze zacht in 6 minuten.
  2. Snijd de avocado’s doormidden, haal de pit eruit en de schil eraf. Snijd een klein stukje van de onderkant van de helften zodat ze straks steviger blijven staan. Smeer de helften in met wat sushi-azijn. Leg op elk bord twee avocadohelften.
  3. Leg voor de hollandaisesaus het eigeel op de bodem van de beker van je staafmixer, voeg het citroensap, de cayennepeper en peper en zout naar smaak toe. Smelt de boter in een steelpannetje met schenktuit, als je die hebt. Of giet de gesmolten boter in een schenkkannetje.
  4. Zet de staafmixer op het eigeel, zet hem aan en schenk langzaam de hete boter erbij. Trek de staafmixer voorzichtig omhoog terwijl je op en neer beweegt. Je ziet de mooie, volle hollandaisesaus nu vanzelf ontstaan.  Even proeven, misschien wil je er nog wat meer peper, zout en/of citroen bij.
  5. Leg de gepelde of gepocheerde eieren op de vier avocadohelften en schenk op beide eieren ongeveer een eetlepel van de hollandaisesaus. Bestrooi de eieren naar smaak met peper en grof zout. Leg veldsla rondom de avocado’s, eventueel met eetbare bloemetjes en/of daikon cress. Geef er toast bij.

Dit recept komt uit het boek The Avocado Showvan Ron Simpson, wow! De populaire zaak uit Amsterdam bracht een boek uit en je kunt het vanaf 14 november kopen. Ga naar The Avocado Show voor jouw exemplaar.
the avocado show