Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Torta della nonna

Torta della nonna

  • Gemiddeld

  • ca. 2 uur bereidingstijdca. 2 u. bereidingstijd

  • ca. 2 uur wachttijdca. 2 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 10

Ingrediënten

Voor het deeg

Voor de crème

Letterlijk ‘taart van oma’. Wees niet te zuinig met de pijnboompitten; ze geven de taart een lekkere crunch. Een beetje citroen in het deeg geeft een lekker frisse smaak.

Bereiding

  1. Kneed alle ingrediënten voor het deeg zo kort mogelijk tot een soepel deeg. Verpak in folie en laat ca. 1 uur rusten in de koelkast.

  2. Splijt voor de crème het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Verwarm de melk met het vanillemerg en het vanillestokje in een pan, maar laat de melk niet koken. Laat ca. 10 minuten trekken. Roer in een kom de eidooiers glad met de suiker en roer de bloem erdoorheen. Voeg een snuf zout toe. Neem het vanillestokje uit de melk en schenk de warme vanillemelk al roerend met een garde bij het dooiermengsel. Roer glad en schenk terug in de pan. Breng al roerend rustig aan de kook en laat ca. 1 minuut koken. Neem van het vuur, dek direct af met folie en laat afkoelen.

  3. Snijd 2⁄3 van het deeg af en rol uit tot een ronde plak van ca. 5 mm dik. Bekleed een ronde taartvorm (24-28 cm Ø) met het deeg en laat de randjes nog zitten. Prik het deeg enkele malen in met een vork en vul met de crème. Rol het tweede stuk deeg uit tot ca. 5 mm dik en leg voorzichtig op de gevulde taart. Druk de deegrandjes goed op elkaar en snijd het overtollige deeg weg. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C).

  4. Bestrijk de bovenkant van de taart met wat eidooier en bestrooi royaal met pijnboompitten. Bak de taart in ca. 45 minuten licht goudbruin en gaar in de oven. Neem uit de oven en laat minimaal 2 uur afkoelen. Bestuif de taart met poedersuiker.

Per portie: 434 kcal | 58 g koolhydraten | 9 g eiwit | 18 g vet

Foto’s & receptuur: Willem van Santen

Wat vind jij van dit recept?

3.8 / 5.0 (4 stemmen)