Tuinboonhummus met za’atar en sesamcrackers
Eenvoudig
55 minuten bereidingstijd55 min. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
Kook de bonen in 2-3 minuten beetgaar in een grote pan water met wat zout. Giet goed af en spoel met koud stromend water om het kookproces te stoppen. Verwijder de witte schilletjes van de bonen. Gooi de schilletjes weg. Doe de bonen in een keukenmachine met de knoflook, de tahin, het citroensap, de olijfolie, zout en peper. Maal op middelhoge snelheid en voeg wat water toe tot het mengsel romig en glad is. Doe in een serveerkom of op een bord en houd apart.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200⁰C / hetelucht: 180⁰C). Meng voor de crackers de bloem, de suiker en het zout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Roer de olie en het water door elkaar en schenk het al roerend met een houten lepel in het kuiltje. Vorm een grof deeg van het mengsel en maak er met je handen een bal van. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad, kneed in ca. 5 minuten glad en halveer het. Rol één helft op een groot vel bakpapier uit tot een rechthoek van 45 x 50 cm – hoe dunner het deeg, hoe krokanter de crackers zullen zijn. Herhaal met de tweede helft van het deeg op een tweede vel bakpapier.
Leg het deeg met het bakpapier op bakplaten. Je kunt het deeg ook in driehoeken snijden en op met bakpapier beklede bakplaten leggen. Bestrijk het deeg met wat water en bestrooi met de za’atar, het sesamzaad en wat zeezout. Bak in 12-15 minuten tot ze lichtgoud zijn en wat bubbeltjes aan de randjes in de oven hebben. Laat afkoelen en breek in grove crackers. In een luchtdichte bak blijven de crackers een week goed. Besprenkel de hummus met wat olie en sesamzaad en serveer met de crackers om te dippen.