Bereiding
Met mayonaise kun je gerust met toevoegingen variëren. Maak bijvoorbeeld citroen-zwartepepermayonaise door 2 tl citroensap en 1 tl zwarte peper toe te voegen. Chilimayonaise maak je door 1 tl chilipoeder toe te voegen, bestrooi met 1 tl chiliflakes. Of maak een mayonaise à la ravigote met 1 el fijngehakte augurk, 1 el kappertjes, 2 takjes fijngehakte dragon en 1 gesnipperde sjalot. Ook kun je verschillende soorten azijn, mosterd en olie gebruiken om met je mayonaise te variëren.
- Laat alle ingrediënten 5-10 minuten op kamertemperatuur komen. Klop in een kom de eidooiers met het zout, de poedersuiker en de mosterd glad. Voeg al kloppend druppelsgewijs de helft van de olie toe.
- Roer de wittewijnazijn door de mayonaise en klop er geleidelijk de overige olie doorheen. Breng de mayonaise eventueel extra op smaak met zout* en/of wittewijnazijn. Zie bovenstaande variatietips voor je zelfgemaakte mayonaise!
*Los het zout eerst even op in azijn of lauwwarm water, anders wordt het niet goed opgenomen.
© Fotografie: Stephan van Raay / Foodstyling & receptuur: Willem van Santen / Styling: Willemijn van der Kamp