Bereiding

Met mayonaise kun je gerust met toevoegingen variëren. Maak bijvoorbeeld citroen-zwartepepermayonaise door 2 tl citroensap en 1 tl zwarte peper toe te voegen. Chilimayonaise maak je door 1 tl chilipoeder toe te voegen, bestrooi met 1 tl chiliflakes. Of maak een mayonaise à la ravigote met 1 el fijngehakte augurk, 1 el kappertjes, 2 takjes fijngehakte dragon en 1 gesnipperde sjalot. Ook kun je verschillende soorten azijn, mosterd en olie gebruiken om met je mayonaise te variëren.

  1. Laat alle ingrediënten 5-10 minuten op kamertemperatuur komen. Klop in een kom de eidooiers met het zout, de poedersuiker en de mosterd glad. Voeg al kloppend druppelsgewijs de helft van de olie toe.
  2. Roer de wittewijnazijn door de mayonaise en klop er geleidelijk de overige olie doorheen. Breng de mayonaise eventueel extra op smaak met zout* en/of wittewijnazijn. Zie bovenstaande variatietips voor je zelfgemaakte mayonaise!

*Los het zout eerst even op in azijn of lauwwarm water, anders wordt het niet goed opgenomen.
© Fotografie: Stephan van Raay / Foodstyling & receptuur: Willem van Santen / Styling: Willemijn van der Kamp