Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Vegan chocolade pecan babka

Vegan chocolade pecan babka

  • Uitdagend

  • ca. 1 uur en 20 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 20 min. bereidingstijd

  • en 45 minuten wachttijd en 45 min. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 10

Voor het babkadeeg

Voor de vulling

Voor de suikersiroop

Bereiding

  1. Stoom voor het babkadeeg de 160 g geschilde aardappels totdat ze gaar zijn en pureer ze met een vork. Meng de bloem, suiker, gist, kurkuma en zout in een kom en zet apart. Doe de aardappelpuree en boter in de kom van de staande tafelmixer en meng dit op lage snelheid met de vlinderhaak.

  2. Voeg vervolgens 120 g water en de vanille toe en mix tot het geheel samen komt. Het is niet zo erg als het nog geen perfect glad mengsel is. Voeg het bloemmengsel in drie delen toe aan het aardappelmengsel in de mixer. Mix op lage snelheid en wacht met het toevoegen van ieder deel totdat het vorige deel goed gemend is. Wissel wanneer alles toegevoegd is de vlinderhaak om met de deeghaak. Kneed ongeveer 20 minuten op lage snelheid. Het deeg zal nog steeds vrij nat zijn, maar zal niet meer aan de deeghaak of de zijkanten van de kom plakken. Als het deeg na 20 minuten nog te nat is, kun je steeds een eetlepel bloem toevoegen en doorkneden totdat het deeg de gewenste dikte heeft.

  3. Dek de mengkom af met een schone vochtige keukendoek en laat op een warme plek 90 minuten rijzen of tot het deeg in volume verdubbeld is. Of zet het deeg in de oven met een kom kokend water op de bodem van de oven. Sla na het rijzen de lucht uit het deeg, kneed kort door en laat nogmaals 90 minuten rijzen.

  4. Doe voor de vulling de boter, pure chocolade, cacaopoeder, basterdsuiker en zout in een pan op laag vuur en roer af en toe tot de boter en chocolade zijn gesmolten. Haal van het vuur en roer nog even goed tot een mooie egale saus. Laat staan totdat het mengsel gestold is tot de dikte van chocopasta.

  5. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deeg met een deegroller uit tot ongeveer 40 x 30 cm. Strijk de vulling met een klein paletmes of lepel over het deeg, maar laat rondom 2 cm deeg vrij. Strooi de gehakte pecannoten over de vulling. Vet de cakevorm in met plantaardige boter.

  6. Rol de lange kant van het deeg op en snijd met een scherp mes in de lengte door. Probeer niet met je mes te duwen, snijd desnoods een aantal keer op dezelfde plek als dat nodig is om door het deeg te komen. Til voorzichtig maar met daadkracht een helft van het deeg op en leg dit kruislings op het midden van de andere helft. Til vervolgens steeds de helft van het deeg dat onderop ligt over de helft die bovenop ligt om een spiraal te vormen. Het geeft niet als er wat noten uit de vulling vallen, dat hoort erbij.

  7. Druk je babka aan zodat die ongeveer hetzelfde formaat wordt als je cakeblik, leg het deeg in het blik en laat nog 45 minuten rijzen.

  8. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bak de babka in ongeveer 40 minuten. Kook in de tussentijd in een pan 100 g kristalsuiker met 100 g water om een siroop te maken. Zet het vuur uit wanneer alle suikerkristallen opgelost zijn. Haal na 40 minuten de babka uit de oven, als je een kernthermometer hebt, kun je deze in de babka prikken. Je weet zeker dat deze gaar is wanneer de binnenkant minstens 90 °C is. Bestrijk de babka met de siroop en laat een half uur afkoelen voordat je deze uit de bakvorm haalt.

Fotografie: Harold Pereira

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)

Het beste van 10 jaar Heel Holland Bakt

€ 19,99
Het beste van 10 jaar HHB